Elon Musk creează următorul nivel de tehnologie. Vrea să implanteze în creierul tău un dispozitiv conectat la Bluetooth, despre care spune că va ușura telepatia și că va repara funcții motorii la persoanele cu probleme.
Miliardarul Elon Musk a oferit noi detalii despre un proiect revoluţionar, care lucrează, începând din 2017, la o nouă modalitate de augmentare a creierului uman.
Elon Musk dorește să introducă în creier implanturile cu funcții Bluetooth, susținând că dispozitivele ar putea permite telepatia și repararea funcției motorii la persoanele cu leziuni.
Potrivit declarațiilor sale recente, CEO-ul Tesla (TSLA) și SpaceX a declarat că proiectul Neuralink, înfiinţat în 2017, va dezvolta o interfaţă pentru a lega creierul uman de computer. Un robot conceput special va implanta în creier un senzor cu dimensiuni reduse, 4 x 4 milimetri, senzor ce include peste 10.000 de electrozi, de 1.000 de ori mai mulţi faţă de cele mai performante interfeţe pentru tratarea bolii Parkinson. Receptorul ca va prelua informaţiile transmise wireless de către senzori va fi montat pe ureche şi va folosi o baterie.
„Putem realiza o interfaţă creier-maşină completă […] un fel de simbioză cu inteligenţa artificială”, a mai declarat Elon Musk la un eveniment organizat de Academia de Ştiinţe din California, unde a prezentat stadiul proiectului Neuralink.
Cipul dispune de un port USB-C, același adaptor folosit de Macbook-urile Apple (AAPL) și se conectează prin Bluetooth la un computer mic purtat deasupra urechii și unui smartphone, a spus Musk.
”Nu ați dori să vă implantați ceva mare în creier”, spune Musk referindu-se la dimensiunile reduse ale dispozitivului, relatează CNN.
Interfața cipului va fi wireless, aspect în legătură cu care Musk a glumit, spunând: ”Nu dorim să ne atârne fire din cap”.
Perioada de probe ar putea începe la sfârșitul anului 2020, potrivit lui Musk, iar implantarea a fost comparată cu procedura chirurgicală de corectare oculară Lasik, unde se impune anestezia locală. Neuralink a realizat până acum doar teste pe șoareci, reuşind să introducă până la 1.500 de electrozi în creierul rozătoarelor.
Musk dorește astfel să folosească inteligența artificială în folosul umanității, spunând că până acum nu este bună, din cauza scurgerilor de informații și a lipsei confidențialității.
În felul acesta, se păstrează datele la purtător, însă multe voci susțin că această formulă va întâmpina multe reticențe din partea oamenilor, care cu tot cu confidențialitate, nu vor fi de acord cu această microcipare.
”Una este să-ți tratezi sănătatea și alta este colectarea datelor direct din creier!”, spune Frederike Kaltheuner de la Privacy International pentru CNN Business .
Primul pas este ca o persoană să poată controla un smartphone doar cu ajutorul gândurilor, însă pe viitor se doreşte extinderea tehnologiei pentru folosirea uneltelor robotizate sau pentru reactivarea unor funcţii pierdute, precum mişcarea membrelor, văzul sau auzul. „Are un potenţial enorm”, crede miliardarul originar din Africa de Sud.