Scade febra, tratează probleme dermatologice grave, răni, combate constipația și viermii intestinali, este o plantă uimitoare ce crește în România.
Eupatorium cannabium, pe românește cânepa codrului, este o plantă perenă care crește, după cum spune și numele, la liziera pădurilor de deal și de munte.
Sursa foto: armeria.bio
Mai este cunoscută și sub numele de cânepoaie, cânepa de apă, cânepa vraghiei, dumbrovnic, iarbă de întruiele, sburătoare, smeoaie.
Planta crește până la 150 cm înălțime și are o tulpină de culoare roșiatică. Tulpina se ramifică spre vârf, unde se termină cu câte o inflorescență roșie pe fiecare ramificație.
Părțile aeriene ale plantei conțin două substanțe amare: eupatorină și eupatopicrină. Planta mai conține alcoolo-rezine, tanoizi, un saponozid, săruri minerale.
Rizomii plantei conțin un ulei esențial și cuparină. Planta are proprietăți coleretice, colagoge, diuretice și laxative, antifebrile, emoliente, cicatrizante, antibiotice și antihelmitice (împotriva viermilor intestinali). Pentru aceste afecțiuni planta se folosește intern, sub forma de infuzie sau decoct.
De la cânepa codrului se utilizează partea aeriană a plantei, înaintea înfloririi, și rădăcina, care se spală bine, se taie rondele și se așază la uscat în locuri umbrite și aerisite.
Afecțiunile tratate prin uz extern cu cânepa codrului sunt:
- cancer (în uz extern)
- eczeme zemuinde (comprese și spălături)
- cuperoză (comprese)
- insuficiență hepatică (doar pentru a înlătura constipația)
- dermatite infectate zemuinde (doar cele rebele la alte tratamente)
- reumatism (în uz extern, ameliorează durerea)
Se poate folosi cu alte plante medicinale, în același timp. Rănile, tumorile anusului, ale rectului, ale vaginului, se tratează cu cânepa codrului, dacă se folosește în combinații cu alte plante.
Efecte adverse:
– Consumată în cantități mari, această plantă produce intoxicare, care se manifestă prin : diaree, tremuraturi, vomă.