Boala cronică de rinichi (BCR) este o afecțiune destul de severă și extrem de des întâlnită. Din păcate, medicii spun că în lipsa tratamentului boala poate duce la insuficienţă renală. De aceea, prevenția ei este atât de importantă.
Ca să poți să previi o boală trebuie să îi cunoști factorii de risc și să faci tot ceea ce ține de tine să-i diminuezi sau să-i elimini.
Dacă nu este corect ținută sub control, boala cronică de rinichi, pacientul va ajunge în cele din urmă la necesitatea efectuării unui transplant de rinichi.
Totodată, medicii spun că boală cronică de rinichi are o evoluție lentă și la debut este asimptomatică. De aceea, foarte mulți oameni nu știu că sunt bolnavi, iar în clipa în care are loc diagnosticul ei deja au pierdut mult din funcția renală. De exemplu, starea de oboseală poate să nu te ducă cu gândul că ceva nu este în regulă cu rinichii tăi. Astfel, se impun analizele și controalele regulate la medicul de familie, apoi dacă ceva nu este în regulă, la specialist.
Iată care sunt simptomele bolii:
- urina este tulbure, închisă la culoare,
- uneori este prezent sângele în urină,
- există micțiuni dese,
- bolnavul se luptă cu infecții urinare frecvente,
- apare senzația de durerea la urinare.
Nu trebuie să neglijezi și simptome precum: prezența edemelor la nivelul pleoapelor, hipertensiune arterială, oboseală, pierderea apetitului și scăderea în greutate, crampe musculare, dureri de cap – toate acestea fiind semne că rinichii tăi nu funcționeză în parametrii optimi.
Principalii factori de risc sunt:
- diabet zaharat,
- hipertensiune arterială,
- anumite boli autoimune,
- infecţii dese de tract urinar,
- litiază renală,
- obstrucţii de căi urinare,
- neoplazii,
- insuficienţă renală acută,
- moștenirea genetică,
- greutate mică la naştere,
- vârsta înaintată,
Important de menționat este însă că anumiți factori de risc pot să fie prevenibili prin controlul bolii respective, așa cum este cazul unui diagnostic de diabet zaharat sau de hipertensiune. Specialiștii spun că este esențial să fie depistați factorii de risc și ca pacientul să beneficieze de un tratament adecvat al acestor factori, tratament care va duce la scăderea riscului de apariție al bolii cronice de rinichi.
Uite în ce constă tratamentul factorilor de risc:
- Tratamentul corect al HTA, adică menținerea valorilor țintă mai mici de 140/90 mmHg.
- Tratamentul optim al diabetului zaharat astfel încât hemoglobina glicozilată să fie menţinută ≤6,5-7%.
- Tratamentul infecţiilor urinare și respectarea indicațiilor medicului urolog sau nefrolog.
- Reducerea obezității, fiindcă și acesta este un factor de risc. Cu ajutorul unui regim igieno-dietetic stabilit de medic și prin practicarea cu frecvență a sportului se poate combate obezitatea și implicit scade riscul pentru diabetul zaharat de tip 2.