Sari la conținut

Cum se tratează eficient hernia de disc fără operație

Hernia de disc este o afecțiune care apare din ce în ce mai des la tineri. De regulă, boala afectează zona lombară, însă poate să se dezvolte și în alte regiuni ale coloanei. Deși ai fi tentată să crezi că singurul remediu este operația, ei, bine, marea majoritate a medicilor susțin că herniile de disc reacționează destul de bine și la tratamentul conservator.

Durerea este primul și cel mai important simptom al bolii. Aceasta apare bursc și are o intensitate mare. Din păcate, în pusee, durerea este constantă, iar pacientul are nevoie de repaus. Explicația este aceea că la mers durerea devine și mai accentuată, făcând mersul aproape imposibil. Va sta în pat și de cele mai multe ori i se prescriu medicamente antiinflamatore și calmante.

Hernia de disc este o afecțiune prin care o parte a discului intervertebral apasă anumite elemente anatomice din canalul spinal, mai exact rădăcine nervoase și măduva spinării. Cele mai frecvente hernii de disc apar în porțiunea inferioară a coloanei lombare, la nivelul discurilor intervertebrale L4 și L5.

Pacientul este întâi examinat de medic apoi dacă examenul fizic sugerează o afectare a discurilor lombare, atunci investigația de elecție pentru stabilirea diagnosticului este imageria prin rezonanță magnetică nucleară – RMN. Dacă nu se poate efectua această investigație, se poate trece la efectuarea unui CT – computer tomograf.

Iată în ce constă tratamentul:

La debut, tratamentul este compus din administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroide și repaus la pat. De mare ajutor este și tratamentul fizioterapeutic, aplicații de ultrasunete, sau gimnastica medicală pentru întărirea musculaturii spatelui și a abdomenului. Acestea au rolul de a prevenii episoadele, crizele de hernie de disc. Trebuie să mergi la medic, urmează un program de kinetoterapie realizat cu ajutorul unui kinetoterapeut.

Tratamentul fizioterapic este și el benefic pentru că are rolul de a calma durerile. În cadrul acestui, se pot face: electroterapie, hidrotermoterapie, balneoterapie. Electroterapia poate însemna utilizarea energiei electrice, sub forme diferite, iar principalele efecte bune ale acestei forme de terapie sunt: efectul antialgic, antiinflamator, decontracturat.

Și hidrotermoterapia presupune băi calde. Balneoterapia se face în stațiunile balneare și uneori, la recomandarea specialistului se poate combina cu nămol. Nămolul poate ajuta la îmbunătățirea circulației sangvină și locală.

Intervenția chirurgicală este metoda radicală de tratament a herniei de disc, practic singura soluţie în formele avansate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel