Ghidul donatorului de sânge, ce trebuie să știm despre minunatul act al donării de sânge, dincolo de faptul că sângele este viață, mai ales că astăzi, 14 iunie, este Ziua Donatorului de Sânge. La mulți ani sănătoși, stimați donatori!
Un donator de sânge poate salva 2 vieți. Pentru a fi donator, o persoană trebuie să aibă o vârstă cuprinsă între 18 și 60 de ani, greutate peste 50 de kilograme, puls regulat – 60-100 de bătăi pe minut, o tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înainte de donare și să nu fie sub tratament pentru: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine. În cazul femeilor, este nevoie să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală.
De asemenea, donatorii nu trebuie să sufere sau să fi suferit de afecțiuni precum hepatită, TBC, sifilis, malarie, epilepsie sau alte boli neurologice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, miopie forte sau cancer.
O donare înseamnă o unitate de 450 de ml de sânge total – cantitate ce se reface, ca volum, în 60 de minute, iar celular – în 2-3 săptămâni. 1 oră durează parcurgerea tuturor procedurilor de donare.
Înainte de donare, sfatul medicilor este să se consume un mic dejun puțin consistent, cu legume și fructe și să se evite fumatul. De asemenea, odihna în noaptea de dinainte de donare este foarte importantă. În următoarele 12 ore după donare, este de evitat efortul fizic intens, conducerea autovehiculelor și consumul de alcool. În schimb, este recomandat consumul sporit de lichide și un regim alimentar bogat în proteine animale (ouă, carne etc.).
Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, sărbătorită prin rock
Campania „România are sânge de rocker” a adus cu aproape 800 de pungi de sânge mai mult, în luna mai, la Centrul de Transfuzie București – echivalentul a 1.600 de vieți salvate
- Doar 1.7% dintre români donează sânge, țara noastră plasându-se pe ultimele locuri în Europa la numărul de donatori de sânge;
- În contextul unei nevoi duble de sânge, „Morning Glory cu Răzvan Exarhu”, matinalul ROCK FM, demara, în 14 mai, împreună cu Centrul de Transfuzie Sanguină București și Donorium, campania „România are sânge de rocker”, menită să sprijine donarea de sânge prin muzică;
- La o lună de la startul campaniei, românii au dovedit că au sânge de rocker: aproape 4.000 au descărcat Donorium, Morning Glory fiind, de atunci, contul #1 în aplicație;
- Și la Centrul de Transfuzie Sanguină București, în luna mai, s-au colectat cu 797 de pungi de sânge mai mult decât în luna mai a anului 2018 – un succes datorat în mare parte campaniei „România are sânge de rocker”.
- Între timp, zeci de vedete și oameni de afaceri s-au alăturat campaniei.
Oricine dorește să se alăture campaniei „România are sânge de rocker” o poate face astfel:
- Descarcă aplicația www.donorium.ro/descarca;
- Introdu invite code-ul morning#glory (cu litere mici);
- Programează-te, donează sânge și salvează 2 vieți.