Din cuprinsul articolului
Bolile de inimă, dar și diabetul sau kilogramele în plus, pot fi prevenite dacă bem suficientă apă. Însă, atunci când se exagerează, se poate ajunge chiar la comă de la prea multe lichide
Apa este cea care sprijină reacțiile metabolice, ajută la transportul nutrienților și hormonilor în organism și asigură eliminarea „deșeurilor”. Dacă este bine hidratat, organismul poate lupta eficient cu bolile. Însă, prea multă apă nu e indicată. Medicii ne sfătuiesc să ținem cont de sex, înălțime, greutate când vine vorba de necesarul de apă. Iată principalele efecte benefice ale apei, așa cum rezultă din cercetări.
1 Reglează nivelul zahărului în sânge
Atunci când organismul este deshidratat, crește nivelul de vasopresină, un hormon care favorizează absorbția apei și forțează ficatul să elibereze mai mult zahăr în sânge. În timp, acest tipar împiedică organismul să producă insulina de unul singur. Oamenii de știință francezi au urmărit, timp de zece ani, evoluția stării de sănătate a circa 3.000 de bărbați și femei cu vârsta cuprinsă între 30 și 65 de ani. La începutul studiului, toți aveau nivele normale ale glicemiei (zahărului din sânge). După nouă ani, aproximativ 800 dintre subiecți au dezvoltat diabet zaharat de tip 2, însă cei care consumaseră apă suficientă, între 1 și 3 litri de lichid, și-au redus cu 30% riscul de îmbolnăvire.
2 Previne infarctul și reduce riscul de cancer
Dacă bei suficientă apă în fiecare zi, reduci considerabil riscul unui atac de cord. Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul American de Epidemiologie, persoanele care consumă mai mult de 5 pahare de apă pe zi își scad riscul de deces prin infarct cu 41%. Și riscul de cancer de colon sau mamar este redus cu 45% prin hidratare, arată cercetări făcute în SUA.
3 Ajută la slăbit
Adulții care beau două pahare de apă înainte de a mânca pierd cu aproape 2 kilograme mai mult decât cei care nu consumă apă înainte de masă. Cercetarea a fost inclusă într-un raport cu 11 studii asupra impactului pe care consumul de apă îl are pentru diete, trei dintre acestea arătând că apa ajută la pierderea în greutate.
4 Reduce oboseala și ameliorează durerile de cap
Oamenii de știință au demonstrat că unul dintre factorii principali care provoacă oboseală e deshidratarea. Corpul nostru e alcătuit în proporție de 70% din apă. Efectele deshidratării sunt scăderea metabolismului, senzația de oboseală sau diminuarea forței musculare. Numai o scădere de 2% a cantității de apă din corp reduce performanța fizică și mentală în mod vizibil. Cu două căni de apă și o pauză de 15-20 de minute se pot rezolva majoritatea durerilor de cap, precum și multe simptome de oboseală sau dureri articulare.
5 Menține pielea tânără
Pentru o piele netedă și proaspătă, dar și pentru a elimina toxinele din organism este foarte important să fie consumate cel puțin opt pahare de apă pe zi.
6 Viață sexuală sănătoasă
Beneficiile hidratării asupra sănătății sunt recunoscute, însă puțină lume știe că aceasta are impact direct și asupra vieții sexuale.
Consumul suficient de lichide combate oboseala și influențează direct nivelul de energie. Pentru femei, în special, consumul constant de apă este cu atât mai important cu cât acționează direct asupra mucoaselor, ducând astfel la o lubrifiere corespunzătoare a vaginului.
Iată câteva sfaturi utile pentru a rămâne hidratat:
- Este important să aveți tot timpul la îndemână o sticlă cu apă.
- În cazul în care doriți o alternativă la apa plată, încercați să-i schimbați gustul adăugând o felie de lămâie în băutură.
- Când faceți exerciții fizice, consumați apă înainte, în timpul și după antrenament.
- Începeți și încheiați ziua cu un pahar cu apă.
- Când vă este foame, beți apă. Senzația de sete este adesea confundată cu cea de foame. Foamea adevărată nu va fi potolită cu apă.
- Programați-vă să beți apă dacă nu sunteți obișnuiți cu asta – de exemplu, atunci când vă treziți, la micul dejun, la prânz sau când mergeți la culcare, sau beți un pahar mic cu apă la sfârșitul fiecărei ore.
- Beți apă chiar și atunci când mergeți la restaurant.
De câtă apă avem nevoie zilnic? Depinde de sex
„Necesarul de apă zilnic depinde de sex, înălțime, greutate, temperatură ambiantă, stare de sănătate, nivel de activitate și de dietă (una bazată pe fructe și legume va necesita un aport mai mic de apă)”, potrivit medicului Lygia Alexandrescu.
Bărbaților li se recomandă să consume trei litri de lichide zilnic, iar femeilor 2,2 litri. Cantitățile sugerate nu includ numai apă, ci lichide, în general. Până și cafeaua, ceaiul, sucurile de fructe sau băuturile îndulcite furnizează organismului mai multă apă, deși băuturile care conțin zahăr nu sunt, în general, recomandate. Aproximativ 20% din cantitatea de apă pe care o ingerăm zilnic provine din alimente.
Riscul de comă, mai mare la sportivi
Hiponatremia (nivel redus de sodiu) e o problemă mai rară decât deshidratarea, dar poate fi gravă. Apare mai ales la atleții care consumă prea multă apă, diluând astfel nivelul de sodiu din corp.
„Pericolul consumului excesiv de apă este relativ scăzut, deoarece un astfel de consum este greu de atins. Totuși, există persoane cu comportamente obsesiv-compulsive în acest sens, precum și sportivi care efectuează eforturi maximale, și de aceea consumă cantități uriașe de apă, care pot dilua nivelul electroliților sanguini, ajungându-se la afectarea funcțiilor musculare, cerebrale și cardiace”, avertizează nutriționistul Lygia Alexandrescu. Simptomele includ de regulă dureri de cap, amețeli, oboseală, greață, dar se poate ajunge la comă.