Sari la conținut

Atenție la simptomele digestive, uneori pot anunța un cancer ovarian

Cancerul ovarian sau așa cum mai este numit – ucigașul tăcut – este o boală în care simptomele nu prea se pot observa. Iar atunci când apar, de regulă sunt simptome digestive. De aceea, trebuie să mergi la medic pentru controale periodice. O simplă ecografie transvaginală îți poate salva viața. 

Mai exact, pacienta poate să simtă dureri de burtă, dureri pelvine persistente. Sau poate să aibă impresia că este balonată. De asemenea, poți să ai impresia că ai făcut o cistită fiindcă ai nevoia stringentă de a urina. Apar și dureri de spate și oboseala persistentă care se regăsește în mai toate tipurile de cancer.

De aceea, de multe ori, pacienta crede ca are probleme de natura digestivă. Fie un sindrom de intestin iritabil, fie o gastrită sau chiar ulcer. În consecință, femeia ajunge la medicul specialist gastroenterolog în loc să meargă la ginecolog.

Datele statistice arată că această maladie apare mai ales după vârsta de 50 de ani. Însă, din păcate, apare și la femei tinere. An de an, pe glob, peste 250.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer ovarian. Iar în următorii ani, se estimează că numărul bolnavilor va crește foarte mult.

Din păcate, rata de supraviețuire în cazul îmbolnăvirii de cancer ovarian este cea mai scăzută dintre toate cancerele ginecologice.

Printre factorii de risc se regăsesc: fumatul, obezitatea, menstruația timpurie sau cea tardivă. Dar și istoricul familial are un rol important. Mai exact, spun medicii, 20% dintre femeile care au rude de gradul I diagnosticate cu o formă de cancer mamar sau ovarian sunt predispuse să facă cancer ovarian. Și sindromul ovarelor polichistice crește riscul de cancer ovarian din cauza secreției de hormoni de testosteron.

Există și o veste bună însă: dacă este diagnosticat la timp, acest cancer se vindecă în proporții de peste 90% susțin oncologii. Tot ce trebuie reținut este: mergeți la medic pentru controale regulate. O simplă ecografie transvaginală îți poate salva viața. Și trebuie să o faci anual, nu mai des.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel