Sezonul estival nu înseamnă doar fericire, concedii și voie bună. Vara înseamnă și grija față de părinții sau bunicii noștri care au hipertensiune arterială. An de an, medicii cardiologi atrag atenția despre dezastrul pe care îl poate aduce soarele în viața unui hipertensiv.
Pacienții cu boli cronice, dar mai ales cei cu boli cardiovasculare ar trebuie să nu uite anumite reguli de supraviețuire. Practic, există anumite măsuri, pe care dacă le respectă, vor obține o calitate a vieții și vara.
Conform specialiștilor, hipertensiunea arterială este un factor major de risc pentru bolile cardiovasculare. Mai mult, cei de la Organizația Mondială a Sănătății, spun că este principala cauză de mortalitate în lume din cauza consecințelor sale.
Iată ce reguli ar trebui să urmeze un hipertensiv:
- Este indicat ca pacienții cu boli cardiovasculare să nu iasă din casă pe caniculă sau atunci când pur și simplu este cald afară. Ei trebuie să iasă din casă numai în intervalul 7.00 – 11.00 și după ora 17.30.
- În perioadele de caniculă, apare deshidratarea. Iar pacientul cu boală cronică poate suferi o modificări a tensiunii arteriale în condiții de deshidratare.
- De asemenea, aceștia trebuie să poarte pălărie pe cap când ies afară. Să aibă haine de culoare deschisă, din materiale lejere, de preferat din bumbac.
- Să nu renunțe sub nicio formă la administrarea tratamentului recomandat de medicul specialist cardiolog. Uneori, vara, este posibil ca tratamentul de bază al acestuia să sufere unele modificări.
- Totodată, un rol important îl au hidratarea corespunzătoare, consumul de fructe și legume proaspete și a alimentelor cu valoare calorică mică.
- Se va evita efortul fizic, chiar și urcatul scărilor, de exemplu dacă locuiește la etajul 4 și nu există ascensor.
- Nu se consumă alcool deloc, nu se va fuma.
- Mare atenție când se trece de la o încăpere cu aer condiționat la una fără. Sunt situații când tensiunea poate oscila brusc.
- Tensiunea trebuie verificată mai des decât în mod obișnuit.