Sari la conținut

Cum ieșim învingătoare din lupta cu furia. De ce este atât de greu să te calmezi?

De multe ori ți s-a întâmplat să te superi. Pe o colegă de birou. Pe partenerul de acasă sau pe copilul tău. Ai simți o furie ieșită din comun și recunoaște: ți-a fost greu să te calmezi.

De vină pentru aceste sentimente este furia. Cum luptă cu ea, cum o controlăm și mai ales cum o lăsăm în urma noastră, ne-a spus Mioara Obreja, psihoterapeut la Clinica de fericire.

Furia este un semnal pe care trebuie să îl luăm în seamă, poate fi un mesaj că ne simțim răniți, că drepturile noastre au fost încălcate. Sau că nevoile noastre nu sunt împlinite adecvat. Furia ne transmite că nu ne ocupăm de un aspect emoțional al vieții noastre. Sau transmite că sunt compromisă o mare parte din credințe, valorile, dorințele sau ambițiile noastre, ne-a explicat terapeutul ce este furia.

Trebuie să ne controlăm furia

Acesta a mai accentuat și faptul că furia noastră poate fi semnalul că facem și dăm mai mult decât am vrea. Sau că alții fac prea mult pentru noi, în detrimentul propriei noastre creșteri și a învățării lecțiilor pe care ni le trimite viața. Toate acestea sunt sentimente pe care trebuie să învățăm să le controlăm.

Femeile sunt prin definiție blând și calme

Mai mult, societatea actuală pune accentul pe faptul că o femeie nu ar trebui să-și exprime furia. Deoarece femeile sunt prin definiție calme, blânde, empatice, sunt cele care consolează și ascultă pe ceilalți.

Totuși, de mult timp, femeile au fost descurajate să-și recunoască și să-și exprime direct furia. Suntem făcute din lapte și miere, suntem cele care au grijă de ceilalți, ii consolează, ii liniștesc, facem pace și aplanam conflictele.

Conform terapeutului, treaba femeilor este aceea de a face pe plac, de a proteja, de a liniști apele într-o societate.

Menținem relațiile că și cum viață noastră ar depinde de acest lucru. Femeile care își exprimă deschis furia față de bărbați sunt judecate, spre deosebire de bărbații furioși despre care se afirmă că lupta pentru crezurile lor. Tabuurile noastre legate de emoția furiei și de exprimarea acesteia sunt atât de puternice, încât nu este ușor nici să știm că suntem furioase. Când o femeie își manifestă furia, cel mai probabil va fi calificată drept irațională. De aceea, femeile au  învățat să le fie frică de propria furie, nu numai pentru că atrage dezaprobarea celorlați, ci și pentru că indică necesitatea schimbării, a punctat psihologul.

Conform terapeutului, în spatele furiei stă o durere profundă, veche care își are originile în copilărie.

Lucrul cu furia în cabinetul unui psihoterapeut ne invită la o reflecție asupra furiilor conștiente și inconștiente care împing spre alegeri greșite, indiferent că este vorba de domeniul emoțional, profesional sau social, a mai spus Mioara Obreja.

Care sunt consecințele furiei:

Consecințele nefaste ale furiei ne pot distruge. De exemplu, spune terapeutul,  dependențele, tentative de suicid ori automutilările sau pot răni anturajul persoanelor care au dificultăți în a-și gestiona furia. Mai exact, este vorba despre violența conjugală sau de hărțuirea psihologică a femeilor din ziua de azi.

Din păcate, cei mai muli dintre noi nu am primit ajutor pentru a învăța să ne folosim furia în scopul de a ne clarifica ideile și a ne întări pe sine. În schimb, am fost învățați să ne temem excesiv de furia noastră. Să o negăm total, să o deviem spre ținte nepotrivite sau să o întoarcem împotriva noastră. Însă, un specialist te poate învăța să gestionezi furia. Scopul nu constă în a-ți reprima sau ascunde furia. Scopul este de a învăța să o accepți și a o modula în forme sănătoase, care te pot ajută să fii mai asertiv și mai echilibrat, a mai spus terapeutul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel