Din cuprinsul articolului
Dincolo de faptul că reprezintă o cauză importantă a obezităţii, excesul de zahăr creşte riscul apariţiei diabetului de tip 2, provoacă probleme metabolice şi afectează ficatul.
Deși eliminarea completă a zahărului este imposibilă, experții în sănătate recomandă ca zahărul să nu depășească 5% din cantitatea zilnică de calorii. Dacă nu vei depăși această cantitate, se vor produce schimbări uimitoare în organismul tău.
1. Vei avea mai multă energie
În mod ironic, multi dintre noi au tendinta de a alege produse pline de zahar (inclusiv asa-numitele bauturi energizante si bauturi cofeinizate) atunci cand suntem obositi. Insa fara tot acest zahar, ni se garanteaza in mod natural sa avem un nivel mai ridicat de energie.
Cu alte cuvinte, tot acest zahar blocheaza capacitatea organismului nostru de a mentine „depozitele” noastre de energie la nivelurile optime, maxime. In plus, daca renunti definitiv la zahar, nivelul glicemiei tale nu va fluctua, asa ca poftele de ceva dulce cu care erai obisnuita dupa-amiaza vor fi de domeniul trecutului.
2. Greutatea ta se va stabiliza
Zaharul te face sa tanjesti dupa mai mult zahar, si nu ne referim doar la zaharul in forma sa bruta. Sa recunoastem: cea mai mare parte din zaharul pe care il consumi provine din alimentele bogate in grasimi si/sau din alimente bogate in carbohidrati, care au fost procesate sau contin tone de ingrediente nocive si nedorite.
Exista si o exceptie: fructele, care sunt aproape in totalitate pline de zaharuri. Insa daca alegi sa te „detoxifici” si sa scapi de zahar, corpul tau nu va mai fi nevoit sa se confrunte cu toate acele calorii in plus. Nu te vei mai simti infometata si vei ajunge sa pierzi in greutate. Sau cel putin vei vedea pe cantar ca greutatea ta nu va fluctua intre valori extreme.
3. Intestinele si colonul tau vor functiona mai eficient
Daca sistemul tau digestiv ar putea sa iti spuna ceea ce si-ar dori de la tine zi de zi, ti-ar marturisi ca ar vrea o multime de fibre si o cantitate minima de alimente impure, greu de digerat. Atunci cand scoti zaharul din alimentatia ta, le permiti intestinului si colonului tau sa isi reseteze capacitatea de a procesa ceea ce ai mancat. S-ar putea sa descoperi ca te duci la baie mai des. Iar acesta este un lucru bun. Inseamna ca totul revine la rutina normala.
4. Vei inceta sa iti mai doresti sa consumi zahar
Este un fapt dovedit: zaharul genereaza pofta de zahar. Dupa ce scapi de zaharul din alimentatia ta, vei incepe treptat sa iti pierzi dorinta de a manca orice fel de aliment ce are in compozitie zahar. Fructele vor avea un gust suficient de dulce, iar daca gusti dintr-o felie de tort sau dintr-o prajitura, vei fi socata de cat de coplesitoare si cat de excesiv de dulce ti se va parea.
5. Pielea ta va arata mai sanatoasa
Ai observat ca nu pari sa rezolvi problema in cazul in care acneea ta apare si dispare, in ciuda tuturor cremelor, lotiunilor si unguentelor pe care le folosesti? Se poate ca zaharul din alimentatie sa dauneze pielii tale, de la interior spre exterior. Multi oameni au recunoscut ca pielea lor se simte si arata mai sanatoasa dupa ce au incetat sa mai consume zahar si alte produse dulci.