Sari la conținut

Cătina, miraculosul ”ginseng românesc”. Iată cum o puteți folosi

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Uleiul din catina poate fi cumparat din magazinele naturiste sau preparat in casa, dupa urmatoarea reteta: punem un kilogram de fructe, bine spalate si zdrobite, intr-un borcan si peste ele turnam ulei de masline sau de floarea-soarelui. Le lasam timp de 30 de zile la temperatura camerei, fara a le acoperi etans.

Uleiul obtinut se strecoara prin tifon si se pune in sticlute mici. Avantajul este ca fructele de catina, bogate in vitamine si minerale, se pot recolta incepand cu luna august, pana la primul inghet.

Beneficii
n) Este o sursa naturala de vitamine,
n) Ajuta la vindecarea ulcerului si a infectiilor urinare
n) Este un puternic energizant
n) Scade durata de convalescenta
n) Are efecte radioprotectoare, fotoprotectoare, de cicatrizant, de puternic imunomodulator
n) Amelioreaza circulatia periferica deficitara.

In general, ca un tratament sa dea rezultate bune trebuie sa se faca o cura. In cazul tratamentului cu catina, cura dureaza aproximativ trei luni. Medicul biochimist Eugen Giurgiu precizeaza ca este bine sa folosim catina cat mai aproape de starea ei naturala, fie fructele crude, fie extrase din ­fructul intreg. Specialistul nostru ­recomanda mai putin ceaiurile si mai degraba extrasele uleioase de catina.

Recomandari

Catina se foloseste cu succes in tratamentul multor afectiuni, printre care:

n) Bolile de inima: puneti o lingurita cu fructe maruntite in 250 ml apa clocotita, lasati acoperit 15 minute, dupa care strecurati. Se beau trei cani pe zi. Catina este un trofic vascular si nervos si are, de asemenea, un rol extrem de important si activ de protector coronarian. Sucul de catina contine un ulei care, administrat cardiacilor, diminueaza sau elimina tahicardia si starile de neliniste.

n) Afectiuni virale: fructele consumate ca atare sau sub forma de suc proaspat sunt indicate in toate bolile de acest tip. Ajuta la diminuarea virusurilor, avand si efect ­antiinflamator.

n) Anemie: catina este un tonifiant ­general pentru organism, asa ca nu trebuie sa lipseasca din nici o casa. Este benefica mai ales pentru copii, sportivi si persoane in varsta. Iata o reteta simpla, la indemana oricui: puneti (trei sferturi) intr-un borcan fructe proaspete, intregi, si cu pielita tare (nu mai putin de un kilogram). Peste fructe se toarna 250-300 de grame de miere incalzita usor, ca sa se lichefieze. Borcanul se inchide ermetic si se sterilizeaza 10-15 minute la bain-marie. Luati din siropul rezultat cate o lingurita de trei ori pe zi, in cure de minimum doua luni.

n) Bronsita: se beau zilnic sase linguri cu sirop de catina, preparat exclusiv pe cale industriala, pe stomacul gol, diluat in putina apa.

n) Colite: ca remediu de urgenta, se inghit 1-3 lingurite de pulbere de scoarta de catina. Aceasta are puternice efecte astringente si antibiotice (neutralizeaza bacteriile din intestin).

n) Diabet: fructele consumate crude sau prelucrat sunt un adjuvant excelent pentru redresarea metabolica a organismului, contribuind inclusiv la reducerea glicemiei din sange.

VITAMINE. Fructele de catina sunt foarte bogate in vitaminele E si C. Aportul de vitamina C este de la 100-300 mg/100g fructe si chiar 600 mg la unele specii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel