Sari la conținut

Oboseala cronică, cel mai întâlnit diagnostic al omului modern. Ce remedii o pot combate

Oboseala cronică se instalează brusc la o persoană în zilele noastre și, din păcate, încă nu există niciun test sau investigație care să pună diagnosticul.

Și totuși, peste 30% dintre pacienții care se prezintă la medic acuză acest sindrom de oboseală cronică. În ce constă tratamentul și care sunt remediile află din articolul de mai jos.

Datele statistice arată că sindromul de oboseală cronică este de trei ori mai des întâlnit la femei decât la bărbați, iar acesta se instalează de regulă între 25 și 45 de ani.

Specialiștii susțin că există anumite simptome asociate sindromului de oboseală cronică iar acestea sunt: dificultățile de concentrare, durere puternică de cap, durere de gât sau/ și musculare, stări febrile, pierdere în greutate, crampe abdominale, pulsul este rapid, transpirații nocturne și insomnii.

De aceea, este foarte posibil ca în funcție de simptomele fiecărui pacient în parte, bolnavul să fie consultat de mai mulți specialiști. Mai exact, de medicul alergolog, infecționist, reumatolog, psihiatru. Iar analizele și investigațiile medicale sunt multe, practic diagnosticul se stabilește prin excluderea altor patologii grave. Singura veste bună este că sindromul de oboseală cronică nu progresează.

Tratamentul vizează în primul rând stabilirea și aflarea cauzei care a determinat aceste simptome. Este posibil ca pacientul să primească și tratament cu antiinflamatoare nesteroide care au rolul de a ameliora durerile musculare, articulare, de cap. De asemenea, uneori și terapia ajută, fiindcă depresia este una dintre bolile care se poate afla în spatele acestui sindrom de oboseală cronică. Totodată, cu ajutorul antidepresivelor pacientul va înlătura tulburările legate de somn. Va avea loc și o recomandare cu privire la schimbarea stilului de viață al pacientului, iar aici alimentația ocupă un loc principal. Se va exclude total alcoolul.

Iată ce remedii pot combate sindromul de oboseală cronică:

  • Alimentația joacă un rol important în combaterea oboselii. De aceea, persoana în cauză este bine să aibă un regim alimentar cât mai echilibrat care să fie alcătuit din legume proaspete, fructe, cantități moderate de carne, grăsimi mono și polisaturate. Nu se vor ține cure de slăbire, diete. Hidratarea este și ea esențială, se vor bea 2 litri de apă pe zi.
  • Se evită energizantele. Inclusiv cafeaua trebuie oprită pentru un timp. Energizantele nu fac decât să accentueze starea de oboseală. Sunt studii care au arătat că o cantitate mare de cofeină duce la diminuarea puterii de concentrare. De asemenea, cafeaua duce la deshidratarea organismului. De aceea, se recomandă maximum 2 cești de cafea pe zi.
  • Este bine să consumi des nuci, alune, fructe proaspete care au rolul de a energiza organismul și de a combate oboseala.
  • Coenzima Q10 se pare că are efect benefic în combaterea stării de oboseală. De asemenea, uneori medicul poate recomanda și suplimentarea de vitamine C, B2, B6, E sau zinc.
Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel