Cancerul gastric este o tumoră malignă a stomacului, cel mai frecvent cancer digestiv la nivel global, după cancerul de colon şi pancreas. În România, cancerul gastric este al doilea cancer digestiv ca frecvenţă după cancerul colorectal. Din păcate de multe ori, maladia este descoperită în stadii tardive, când medicii nu mai pot salva viața pacientului. De aceea, este esențial să cunoști factorii de risc dar și simptomele bolii.
Iată care sunt principalii factori de risc ai cancerul gastric:
Infecția cu helicobacter pylori. Este o infecție care duce la apariția ulcerului gastric, a celui duodenal, dar mai grav este că duce la apariția cancerului gastric. Vestea bună este însă că astăzi este foarte simplu de diagnosticat această infecție. Practic, prezența bacteriei în anticorpii din sânge sau în stomac poate fi ușor identificată cu ajutorul unor teste neinvazive și ieftine. Tratamentul presupune o cură de antibiotice care va micșora riscul de apariția al bolii. Tratamentul este prescris în urma realizării investigațiilor de medicul gastroenterolog.
Dieta nesănătoasă. Cu alte cuvinte, alimentația care abundentă în grăsime, proteine, carne roșie sau afumături, mezeluri, bogată în nitriți și nitrați, dar săracă în fructe, legume și vitamine este unanim recunoscută ca predispozantă asupra genezei cancerelor digestive. Însă, o alimentația cât mai naturală, mai sănătoasă, echilibrată, hipocalorică este un element de protecție pentru toate tipurile de cancere digestive, susțin medicii.
Ulcerul gastric. Persoanele care au avut, de exemplu, o operație de rezecție a stomacului prezintă un risc în plus la 10-15 ani de la această intervenție pentru apariția cancerului gastric din cauza modificărilor induse de dereglarea circuitului sucurilor digestive. De aceea, acești bolnavi trebuie să vină regulat la control, să facă anual o endoscopie care poate semnala agravarea stării de sănătate.
Moștenirea genetică. Atunci când unul sau mai mulți membri ai familiei au fost diagnosticați cu cancer de stomac, este cazul ca celelalte rude directe să efectueze un control endoscopic după vârsta de 50 de ani. În acest caz, riscul de a dezvolta cancer gastric este de trei ori mai mare decât riscul oamenilor care nu au cazuri de cancer gastric în familie.
Medicii avertizează importanța controlului periodic, a analizelor, a endoscopiei digestive. Mai ales atunci când există simptome, deși acestea își fac simțită prezența în stadii deja avansate ale bolii.
Iată care sunt semnele și simptomele acestui tip de cancer:
- disconfort epigastric,
- modificare apetitului,
- anemie,
- paloare,
- balonare,
- stări de oboseală,
- destul de rar durerea în zona epigastrică,
- greață, vărsături,
- scădere în greutate inexplicabilă,
- ascită,
- icter,
- dureri specifice ulcerului,
- diaree,
- durere – deși durerea apare în stadiu avansat al bolii
La primele simptome, pacientul trebuie să meargă la medicul specialist gastroenterolog. Acesta va efectua o endoscopie, care presupune introducerea unui tub flexibil pe cale orală, care va permite vizualizarea stomacului. Procedura se realizează cu o sedare ușoară și durează doar câteva minute, timp în care medicul își poate da seama dacă există vreo zonă suspectă ce necesită biopsie și analiză anatomo-patologică. Dacă este nevoie, acesta va indica și alte investigații precum ecografia sau tomografia pentru a vedea extinderea tumorii, apariția nodulilor sau a metastazelor. În urma procedurilor, medicul va determina dacă este vorba despre un cancer gastric precoce sau despre un cancer gastric avansat și va putea recomanda o atitudine terapeutică adecvată. Descoperit în stadii mici, atunci când există tumori de dimensiuni mici, rezultatele în urma tratamentului sunt bune.