Ghimbirul este, fără doar și poate, unul dintre cele mai benefice alimente din lume. Este antibiotic natural, ajută în procesul de slăbire, intensificând arderile, accelerează metabolismul și poate combate inflamațiile.
Îmbunătățește sistemul imunitar, iar în cazul unor persoane, ghimbirul a devenit nelipsit din viața lor. Însă chiar dacă este natural, are contraindicații pentru anumite categorii de persoane, iar acestea au interzis la miraculoasa rădăcină!
Potrivit specialiştilor, în anumite condiţii, consumul acestui condiment poate agrava starea de sănătate, dar înainte de a vedea concret care sunt situaţiile în care ghimbirul trebuie evitat, iată câteva dintre beneficii:
Ghimbirul reduce greaţa cauzată de rău de mişcare sau chimioterapie, congestia, durerile de cap, crampele, bufeurile şi indigestia.
Combate inflamaţia, problemele circulatorii, artrita şi febra.
Protejează ficatul şi stomacul.
Ameliorează arsurile la stomac.
Stimulează sistemul circulator şi inima.
Componentele picante activează fluxul de salivă şi producţia de sucuri digestive.
Ajută la absorbţia unor nutrienţi esenţiali în organism.
Ajută în tratarea tulburărilor intestinale, elimină gazele intestinale, curăţă colonul.
Reduce durererile articulare şi musculare, atât intern cât şi local.
Are proprietăţi afrodisiace.
Persoanele care nu au voie să consume ghimbir, rădăcina miraculoasă plină de beneficii
Persoanele cu tulburări de sânge
Ghimbirul stimulează fluxul de sânge, de aceea poate agrava starea acestor pacienţi. De asemenea, trebuie evitat ghimbirul cu două săptămâni înainte de a suferi o intervenţie chirurgicală.
Persoanele subponderale
Ghimbirul este o rădăcină uimitoare pentru persoanele care doresc să piardă în greutate, deoarece scade apetitul, accelerează metabolismul şi topeşte grăsimea. Prin urmare, cei care încearcă să câştige în greutate în mod natural ar trebui să-l evite.
Bolnavii cronici
Dacă luaţi orice medicament pentru vreo boală, consultaţi întotdeauna medicul dacă vreţi să consumaţi ghimbir. În cazul în care suferiţi de hemofilie şi sunteţi sub tratament, trebuie să ştiţi că ghimbirul anulează efectul medicamentului. E riscant să combini ghimbir şi anticoagulante, beta-blocante şi medicamente pe bază de insulină.
Consumul zilnic de ghimbir poate să intervină în absorbţia fierului şi a vitaminelor liposolubile.
Ghimbirul sporeşte puterea unor medicamente ca aspirina, clopidogrel (Plavix), ticlopidine (Ticlid), warfarin (Coumadin), fapt ce poate duce la apariţia unor hemoragii.
Ghimbirul scade glicemia, astfel tratamentul medicamentos pentru diabetici ar trebui ajustat în cazul consumului de pastile pe bază de ghimbir sau a ghimbirului ca atare.
Femeile gravide
Ghimbirul conţine stimulente naturale foarte puternice, care ar putea duce la contracţii premature. Prin urmare, ar trebui să evitaţi ghimbirul în timpul sarcinii.
Persoanele care au probleme cu stomacul sau plămânii
Ghimbirul nu ar trebui folosit de catre persoanele cu inflamaţii ale stomacului sau plămânilor. Persoanele cu pietre la fiere trebuie să se sfătuiască cu medicul înainte de a recurge la un tratament cu ghimbir, deoarece ghimbirul este colagog, adică stimulează secreția biliară.