Boala Meniere este o afecțiune a urechii interne care produce vertij, hipoacuzie neurosenzorială fluctuantă și tinitus. Principalele manifestării ale acestei afecțiuni sunt: vertijul dar și amețeală bruscă și puternică. La ora actuală, nu există un tratament care să vindece această afecțiune.
De cele mai multe ori, boala afectează doar o ureche. Boala poate să apară la orice vârstă, însă de regulă apare la persoanele cu vârsta între 40 și 50 de ani.
Simptomele bolii se agravează în timp, Meniere fiind o boală progresivă. De exemplu, întâi poate să apară o problemă legată de pierderea auzului și abia ulterior pacientul să aibă vertij. De asemenea, odată ce boala progresează, simptomele evoluează. Astfel, pacientul poate să aibă constant probleme legate de echilibru.
Principalele semne și simptome ale bolii sunt:
- Prezența vertijului. Acesta apare sub forma episoadelor, au debut spontan și durează între 20 de minute și câteva ore.
- Senzația de greață și stări de vomă.
- Pierderea auzului.
- Apare țiuitul în urechi.
- Senzația de presiune în ureche,
- Anxietate,
- Creșterea pulsului.
Cauzele apariției acestei boli cronice nu sunt încă cunoscute cu exactitate, dar cercetătorii susțin că factorul declanșator este reprezentat de volumul anormal de lichid din urechea internă. De asemenea, specialiștii susțin și că o serie de cauze ar putea duce la apariția bolii. Astfel, infecțiile acute virale, intoxicațiile, tulburările vasculare, reacții alergice, migrenele. Se crede că și moștenirea genetică are un cuvânt de spus în dezvoltarea bolii.
Diagnosticul este dificil de stabilit, medicul va recomanda o multitudine de teste și investigații care vor examina echilibru, auzul. Pacientul va face teste de audiometrie, teste de echilibru. De asemenea, important este și realizarea diagnosticului diferențial deoarece simptomele bolii sunt asemănătoare cu cele ale tumorilor cerebrale sau ale sclerozei multiple. În acest caz, medicul va recomanda efectuarea unui RMN la cap sau a unui CT.
În ce constă tratamentul:
Din păcate, boala Meniere este o afecțiune cronică care nu se vindecă. Însă, există o serie de tratamente care pot ameliora simptomele și pot crește calitatea vieții pacientului. Unii pacienți pot primi tratament medicamentos, iar cazurile grave sunt operate. De ajutor este și fizioterapia, purtarea aparatelor auditive. Nu în ultimul rând medicii spun că schimbarea dietei are rolul de a reduce cantitatea de lichid din urechea internă dar contribuie și la ameliorarea simptomelor. Astfel pacientul trebuie să diminueze sau să excludă total din dieta sa: sarea, cafeina, ciocolata, alcoolul. Importantă este și hidratarea, se recomandă consumul a minimum 2 litri de apă pe zi.