Sari la conținut

Boala care afectează profund încrederea în sine şi îi face pe cei afectaţi să se izoleze de societate

În general, bolile dermatologice sunt considerate nişte maladii mai mult neplăcute decât grave, fără răsunet asupra organismului şi fără urmări importante.

Totuşi aceasta este o boală cronică, cu simptome majore, ce afectează profund încrederea în sine, viaţa socială şi profesională a pacientului şi care se asociază cu mai multe afecţiuni grave.

 „Parapsoriazisul este o boală inflamatorie cronică de piele care se manifestă prin pete roșii gălbui și usor cojite care apar mai ales pe trunchi, dar și pe membre. Leziunile cutanate nu produc mâncarime decât arareori. Deosebim o forma cu pete mici care are o evoluție benignă, leziunile dispărând la expunerea la soare sau lumina medicală tip UVB de 311 nm. Dacă petele sunt mai mari de 5 cm diametru se descrie o formă mai gravă care poate vira într-un limfom cutanat. Pentru un diagnostic corect, este necesară biopsia,” explică  Mihaela Leventer, de la Clinica Dermastyle din București

Studiile de specialitate arată că persoanele care suferă de psoriazis au o viaţă socială redusă, se simt ruşinaţi şi nesiguri în viaţa lor personală şi profesională, iar mulţi dintre ei au dificultăţi în găsirea unui loc de muncă. În cazul multor pacienţi cu psoriazis, depresia este cel mai comun simptom psihiatric asociat cu boala. Conform unui studiu recent realizat în rândul unor pacienţi cu psoriazis, 89% dintre aceştia se simţeau ruşinaţi cu privire la modul în care arătau, 58% sufereau de anxietate din cauza bolii, 42% nu aveau încredere în ei, iar 24% se luptau cu depresia. Pe de altă parte, 26% dintre ei au declarat că boala le-a afectat viaţa de familie, iar 44% au întâmpinat dificultăţi la serviciu. 

 „Această afecţiune nu se transmite de la o persoană bolnavă la una sănătoasă prin atingere sau orice altă formă de contact. Vreau să îi încurajez pe cei care cunosc persoane cu psoriazis să le fie alături şi să se comporte normal în relaţia cu ei. Nu uitați, pacientul cu psoriazis simte atât povara bolii, cât și reacțiile celor din jur. Renunțați la prejudecăți, la discriminare, la tendința de a-i izola. Doar așa îi veți ajuta cu adevărat,” spune Rozalina Lăpădatu, Preşedinte Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA) și pacient cu psoriazis

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel