Suplimentul alimentar care a reprezentat cumpăna vieții pentru un bărbat din America. A dorit să își schimbe stilul de viață și a ajuns pe patul de spital. Zguduitoarea poveste a texanului. A dorit să o facă publică, pentru a avertiza oamenii de pericolele nebănuite care pot pândi dacă iei suplimente fără sfatul medicului sau al farmacistului.
Ajuns la vârsta mijlocie, Jim McCants din Texas, SUA, a început să ia capsule cu ceai verde într-o încercare de a duce o viață mai sănătoasă. Însă din cauza lor bărbatul a ajuns să aibă nevoie urgentă de un transplant de ficat, relatează BBC într-un articol amplu dedicat poveștii lui Jim.
La vârsta de 50 de ani, Jim a început să aibă mai multă grijă de stilul său de viață: a început să mănânce mai sănătos, să facă exerciții în mod regulat și să slăbească. Tot atunci a început și să ia suplimente alimentare sub formă de capsule cu ceai verde.
Prima care a observat că ceva nu este în regulă a fost soția sa, care i-a spus că fața și ochii săi erau galbeni. „Când m-am uitat în oglindă am fost șocat”, a rememorat Jim pentru BBC, mai ales deoarece începuse să ducă o viață mai sănătoasă.
Bărbatul a fost internat în spital cu suspiciunea de afecțiune la ficat. Încercând să determine cauza acesteia, medicii au exclus alcoolul (Jim nu era consumator, nu bea deloc vin, iar bere foarte rar), precum și fumatul (nu fumase niciodată) și alte medicamente (nu urma niciun tratament).
Apoi, medicul hepatolog l-a întrebat dacă a luat suplimente. Într-adevăr, Jim începuse să ia capsule cu ceai verde deoarece auzise că au beneficii cardiace. Tatăl său murise în urma unui infarct la vârsta de 59 de ani, iar el nu dorea să ajungă în aceeași situație, scrie site-ul greatnews.ro.
În momentul în care s-a îmbolnăvit, Jim lua suplimentele cu ceai de 2-3 luni. Potrivit fișei medicale a lui Jim, capsulele cu ceai verde pe care le-a luat reprezintă posibila cauză a bolii sale de ficat. La 3 săptămâni după ce a fost internat în spital, medicii i-au adus o veste proastă: avea nevoie urgentă de un transplant de ficat.
„Medicul mi-a spus că am nevoie de un transplant de ficat. Trebuie să se întâmple rapid. Mai ai doar câteva zile de trăit – nu mai ai o săptămână”, își amintește Jim.
Din fericire, Jim a aflat chiar a doua zi că a fost găsit un ficat potrivit pentru el. Transplantul de ficat i-a salvat viața, însă chiar și la 4 ani de atunci Jim continuă să aibă probleme serioase de sănătate, inclusiv cu rinichii. În viitor s-ar putea să aibă nevoie de dializă și chiar de un transplant. Merge la doctorii săi de 2 ori pe an și trebuie să trăiască cu o durere abdominală cronică.
„Înainte, viața mea era mult mai activă. Acum este mult mai sedentară și mă lupt cu oboseala”, a povestit el.
Jim a dat în judecată firma americană care vinde suplimentele cu ceai verde pe care le-a luat.
Sunt 80 de cazuri de îmbolnăvire documentate la nivel mondial. Oamenii de știință nu știu cu siguranță de ce anume suplimentele de ceai verde, luate în anumite doze, îi pot îmbolnăvi pe unii oameni. Spre deosebire de medicamente, suplimentele alimentare nu trebuie să treacă prin teste de siguranță specifice, așa că multe lucruri despre cum acestea pot influența starea de sănătate nu sunt cunoscute.
„Dacă bei cantități moderate de ceai verde ești în siguranță. Riscul mai mare apare la cei care iau aceste extracte concentrate”, a explicat pentru BBC profesorul Herbert Bonkovsky de la Școala de Medicină din Universitatea Wake Forest, Carolina de Nord. De 20 de ani, profesorul studiază afecțiunile ficatului care au fost puse pe seama consumului de suplimente de ceai verde.
De vină ar putea fi un ingredient din ceaiul verde, numit galat de epigalocatechină (EGCG). Factorii care ar face ca acesta să fie toxic pentru ficat variază de la sistemul genetic al unei persoane la modul în care sunt consumate suplimentele.
„De obicei, oamenii iau aceste extracte de ceai verde încercând să slăbească, așa că de cele mai multe ori nu mănâncă. Din studiile realizate de animale știm că animalele înfometate absorb un procent mult mai mare din catechine (EGCG face parte din această categorie de substanțe – n.r.) decât animalele grase”, a explicat Bonkovsky.
În vreme ce milioane de oameni nu au pățit nimic de la suplimentele de ceai verde, există cel puțin 80 de cazuri documentate în întreaga lume de afecțiuni ale ficatului legate de consumul de suplimente de ceai verde. Afecțiunile au variat de la stări de oboseală, icter și hepatită toxică acută la cazuri în care a fost nevoie de transplant de ficat.
O investigație recentă a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară a ajuns la concluzia că aceste catechine din ceaiul verde sunt „în general sigure”, însă atunci când sunt luate suplimente în doze de 800 mg / zi sau mai mari ele „pot duce la probleme de sănătate”.