Sari la conținut

8 alimente care țin osteoporoza la distanță

osteoporoza
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Factori de risc ce duc la apariția osteoporozei

Osteoporoza este o afecțiune destul de des întâlnită la femeile care au trecut de prima tinerețe, cele care au ajuns deja la menopauză. Afecțiunea duce la apariția fragilizării oaselor, crește riscul de fracturi care se pot produce chiar și la mișcări bruște. Specialiștii spun că alimentația, fiind esențială pentru menținerea stării de sănătate, este un element cheie pentru sănătatea oaselor. 

Datele statistice arată că în Europa, o femeie din trei cu vârsta de peste 50 de ani sau unul din cinci bărbați de aceeași vârstă au fracturi osteoporotice. Principalii factori de risc ai ostoporozei sunt: indicele de masă corporală scăzut (<18,5 kg/m2), vârsta înaintată, lipsa exercițiului fizic, antecedentele de fracturi osoase și fumatul. De asemenea, un stil de viață activ și practicarea exercițiilor fizice, pot încetini efectul de demineralizare al oaselor. Mersul pe bicicletă, urcatul scărilor, yoga, tenisul, sunt activități recomandate pentru întărirea oaselor.

Legumele cu frunze verzi sunt bogate în calciu care ajută la îmbunătățirea sistemului osos. Spanac, ștevie, broccoli, praz, sparanghel sau salată verde, toate conțin vitamine și nutrienți necesari întăririi sistemului osos: vitamina K, magneziu, siliciu. De asemenea, cerealele fiind bogate în fibre, carbohidrați, vitamine, minerale, iar prezența lor în alimentație contribuie la sănătatea generală a organismului, inclusiv a sistemului osteo-articular. Din categoria cerealelor integrale fac parte fulgii de ovăz, grâul, ovăzul integral, secară integrală. Acestea pot fi de exemplu, integrate în dietă ca bază pentru micul dejun sau ca gustare, în oricare moment al zilei.

Calciul și vitamina D sunt cele două mari, cele mai multe persoane recunosc, dar magneziul, proteinele, acizii grași omega-3 și vitaminele A, C și K sunt de asemenea esențiale pentru sănătatea oaselor.

Iată ce alimente aduc beneficii sistemului osos:

  • Portocale și sucul de portocale. Portocalele sunt bogate în vitamina C, care este necesară pentru formarea colagenului și contribuie la sănătatea osoasă. O portocală este, de asemenea, o sursă excelentă de vitamină A, care este esențială pentru creșterea scheletului normal și diferențierea celulară.
  • Laptele. Acesta este o sursă excelentă de calciu, care te ajută să ai oase puternice. De fapt, o ceașcă de lapte îți dă o treime din necesarul zilnic. Laptele este, de asemenea, bogate în vitamina D, adică practic îți va ajuta organismul să absoarbă calciu.
  • Brânza. Mai exact parmezanul este plin de calciu, în plus, acesta este o sursă ideala de proteine și conține și vitamina A.
  • Smochinele. Conțin minerale și vitamine care sunt esențiale pentru sănătatea osoasă. De exemplu, o ceașcă de smochine conține 180 miligrame de calciu, vitamina C și vitamina K.
  • Spanac. Acesta este ideal pentru sănătatea oaselor tale, deoarece este bogat în vitaminele A, C și K. În plus, are foarte puțin calorii, așa că este ideal și pentru cei care vor să țină dietă, să slăbească.
  • Kiwi. Aceste fructe sunt pline de magneziu și de vitamina C, au și calciu, cât și vitamine A și K de aceea este indicat să le consumi constant.
  • Somon. Acest pește este bogat în proteine, vitamina D, acizi grași Omega 3 care au rolul de a menține oasele sănătoase.
  • Laptele de soia este o sursă bună de proteine și acizi grași Omega 3. În plus, are și calciu și vitamina D, esențiale pentru sănătatea oaselor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel