Fumatul se pare că este factorul principal în apariția cancerului urotelial. Medicii spun că fumătorii au un risc de trei ori mai mare decât nefumătorii, de a dezvolta cancer de vezică urinară. De asemenea, cancerul de vezică urinară apare mai des la bărbați decât la femei, iar 9 din 10 pacienți au vârsta de peste 55 de ani.
Specialiștii susțin că este esențial ca măcar o dată pe an să îți faci analize, mai exact urocultura dar și o ecografie. Numai în felul acesta poți exclude posibilitatea unui diagnostic de cancer al vezicii urinare sau cancerul urotelial. Totodată, specialiștii spun că nu este bine să neglijezi infecțiile urinare. Dacă acestea nu sunt tratate corect, în ani, ele pot crește sau chiar dubla riscul de apariție al cancerului urotelial. Mai mult, dacă ai obiceiul de a fuma, riscul se poate chiar dubla.
Care sunt principalii factori de risc ai cancerului urotelial:
- Da, ai citit foarte corect. Fumatul se pare că este factorul principal în apariția acestui tip de cancer. Medicii spun că fumătorii au un risc de trei ori mai mare decât nefumătorii, de a dezvolta cancer de vezică urinară. Explicația constă în faptul că rinichii au rolul cheie de a filtra substanțele chimice nocive din sânge, substanțe care sunt depozitate în vezica urinară, pentru a fi eliminate. De aceea, substanțele toxice cauzate de fumat reprezintă cel mai important factor de risc pentru cancerul de vezică urinară.
- Vârsta. 9 din 10 pacienți diagnosticați cu acest tip de cancer au vârsta de peste 55 de ani, boala fiind rar diagnosticată la persoane tinere.
- Expunerea la chimicale – arsenicul sau substanțele chimice folosite la fabricarea vopselelor sau industria textilă.
- Infecții urinare dese, cistite dese și mai ales netratate la momentul respectiv.
- Moștenirea genetică.
Principalele simptome sunt:
- Prezența sângelui în urină,
- Dureri abdominale,
- Dureri în partea inferioara a spatelui,
- Nevoia stringentă de a urina.
Datele statistice arată că aproximativ 440.000 de oameni sunt diagnosticați cu această formă de cancer, anual. Cancerul de vezică urinară se situează pe locul 5 ca incidență dintre toate tipurile de cancer, la nivel global. Aproximativ 440.000 cazuri sunt diagnosticate anual, pe glob, iar peste 170.000 de oameni pierd lupta cu boala. Conform datelor furnizate de Globocan, în țara noastră sunt anual diagnosticate 3.830 de noi cazuri și peste 1480 dintre bolnavi nu supraviețuiesc bolii. Medicii spun că 1 din 10 cazuri de cancer a metastazat deja, la momentul diagnosticului.