Sari la conținut

Lucrul esențial pe care trebuie să îl faci când afli că ai prediabet

Prediabetul este marcat de un nivel anormal de ridicat al zahărului din sânge (glucoză), cel mai adesea datorită rezistenței la insulină. Mai exact, organismul nu utilizează corect insulina. Dacă nu se iau măsuri ale schimbării stilului de viață, persoana diagnosticată cu prediabet, peste ani, va face diabet zaharat de tip 2.

Regimul alimentar este esențial în cazurile de prediabet. Medicii spun că excesul de grăsime corporală și un stil de viață sedentar sunt alți factori potențiali de risc. Dacă sunt respectate anumite reguli alimentare simple persoana diagnosticată cu prediabet are mari șanse să nu ajungă, în ani, la diabet zaharat de tip 2.

Specialiștii atrag atenția asupra faptului că un consum de carbohidrați nu provoacă prediabet. Cantitatea și tipul de carbohidrați consumați la o masă este ceea ce influențează zahărul din sânge. O dietă plină de carbohidrați rafinați, care se digeră repede poate provoca creșterea nivelului de zahăr din sânge.

O dietă care te poate ajuta să pierzi kilograme și să nu ajungi la diabet zaharat va conține alimente care au un conținut scăzut de grăsimi, nu au multe calorii dar au fibre.

De asemenea, exercițiul fizic și dietă, cheia succesului dacă ai prediabet. Activitatea fizică face parte din ceea ce numim stil de viață sănătos. Sportul este esențial pentru cei care au prediabet. Mai mult, lipsa activității fizice este legată de creșterea rezistenței la insulină.

Iată care este rolul dietei și ce reguli trebuie să respecți dacă ai prediabet:

  • Mănâncă cât mai sănătos. Ai grijă la indicele glicemic al alimentelor consumate. Indicele glicemic (IG) este un instrument de care este bine să ții cont dacă vrei să afli modul în care un anumit produs alimentar îți poate afecta glicemia. Astfel, alimentele care au IG mare îți vor crește mai repede glicemia. Este bine să eviți carbohidrații rafinați – de exemplu: pâinea albă, cartofii roșii, orezul, sucul. Cel mai bine este să consumi alimente care au IG scăzut. Mai exact următoarele alimente: ovăz, pâine integrală, fasole, porumb, paste din grâu integral.
  • Limitează aportul de grăsimi saturate pentru a reduce riscul de apariția al colesterolului ridicat și a bolilor de inimă, mai ales dacă ai prediabet.
  • Alimentele care conțin zaharuri rafinate au de obicei o valoare mai mare a IG decât alimentele care conțin zaharuri naturale, cum ar fi fructele.
  • Nu omite nici una dintre cele trei mese principale ale zilei, fiindcă mesele regulate, de dimensiuni moderate au capacitatea de a elibera o cantitatea normală de insulină.
  • La micul dejun, ideal este să consumi alimente care îți aduc energie pentru întreaga zi. De exemplu, poți mânca: cereale integrale, fructe, lapte sau derivate de lapte- brânzeturi, pâine în cantități moderate, legume crude.
  • La prânz, masa poate să fie alcătuită dintr-un amestec de proteine, glucide și lipide. Se pot mânca și două feluri de mâncare, însă să fie în cantități moderate. Ideal, spune specialiștii, ar fi să fie un singur fel, gătit cât mai dietetic- legumele crude sau pregătite la abur sau la tigaie, dar fără ulei de floarea soarelui. De asemenea, carnea nu trebuie exclusă din dieta persoanei cu prediabet, dar este indicată carnea slabă de pește, pui, curcan și aceasta să fie preparată la cuptor. Cu moderație în porții mici – pâinea sau garniturile glucidice: orezul, pastele, cartoful, mămăliga, mazărea, fasolea boabe, lintea, năutul.
  • La cină, se poate servi un iaurt sau derivate de lapte, o salata de legume cu brânzeturi dietetice sau cu pește. Este bine să se evite glucidele, care se acumulează rapid în organism și favorizează obezitatea.
  • Între cele 3 mese principale se pot lua două-trei gustări, dar să fi compuse din porții mici de fructe proaspete. În acest mod, insulina din organism este păstrat la un nivel bun.
  • Controlul porțiilor. Abține-te de la excesele alimentare. Mănâncă numai când îți este foame și mai ales mănâncă conștient.
  • Bea alcool cu moderație. Băuturile alcoolice deshidratează și marea majoritate conțin zahăr ceea ce poate duce la creștere a zahărului din sânge.
  • Bea cât mai multă apă.

Când mănânci în oraș

Dacă ai prediabet nu înseamnă că nu poți să ieși cu prietenii să mănânci în oraș. Însă trebuie să fii cumpătat.

De exemplu, este recomandat să alegi un meniu sănătos, cu ingrediente proaspete. Uite-te peste meniul astfel încât să vezi caloriile conținute de fiecare fel de mâncare. Bea un pahar cu apă, în locul unei băuturi cu alcool.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel