Sari la conținut

Ce spune un analist comportamental despre boala secolului! Mituri sau adevăruri?

Stresul este adesea resimți de fiecare dintre noi ca pe o presiune, o greutate care ne împiedică să ne desfășurăm viața corect și la cote optime. De cele mai multe ori, atunci când trebuie să ne adaptăm unei situații noi sau unei noi provocări, organismul nostru răspunde prin stres.

Despre principalele mituri legate de stres am vorbit cu Andreea Stroe-Mățăuan, psihoterapeut și analist comportamental (BCBA).

Iată care sunt cele mai frecvente mituri despre stres:

  • Copiii nu pot fi stresați

Este o premisă total falsă, care face ca stresul copiilor să nu fie adesea sesizat de părinți sau de profesori. Copiii trec de foarte multe ori prin situații de viață noi, grele, dificile cărora nu știu să le țină piept. Stresul la copiii este foarte periculos fiindcă ei nu prea recunosc simptomele date de stres, în plus nu știu cum să managerieze stresul, spre deosebire de adulți. De aceea este esențială comunicare cu cel mic, iar părinții trebuie să fie foarte vigilenți și să observe manifestările stresului asupra copilului, să ceară ajutor specializat pentru ca situația să nu se înrăutățească.

  • Stresul este resimțit la fel de noi toți

Stresul este o reacție individualizată, personală, ceva ce este stresant pentru o persoană, poate să nu fie perceput la fel de o alta. Reacția la stres este de asemenea diferită pentru fiecare în parte. În plus, factorii stresanți sunt diferiți pentru fiecare individ în parte.

  • Nu putem evita stresul

O astfel de gândire duce la un sentiment de neajutorare. Chiar dacă există în  viață situații generatoare de stres, trebuie să înțelegem că nivelul de stres este direct proporțional cu modalitatea de a percepe realitatea și provocările vieții. Stresul poate să fie evitat prin modalități proprii de gestionare a situațiilor dificile, printr-un bun management al propriei vieți.

  • Doar simptomele importante ale stresului necesită atenție

Simptomele de la debutul stresului care se manifestă adesea prin dureri puternice de cap sau prin creșterea acidității stomacale reprezintă un semnal clar al organismului că ceva nu este bine în corp. Acesta este momentul în care starea de sănătate este afectată, iar persoana în cauză a ajuns chiar la depresie. Astfel de situații sunt mai greu de tratat, de aceea este esențială intervenția de la primele simptome.

  • Astăzi sunt metode standard de ameliorare a stresului

Nu este așa, deoarece stresul este o reacție individualizată, prin urmare cele mai bune tipuri de strategii sunt cele personalizate. Într-adevăr sunt și metode  generale, ale căror beneficii sunt recunoscute asupra stresului, dar acestea trebuiesc adaptate la nevoile individuale ale individului în cauză.

  • Stresul este mereu dăunător organismului

Greșit. Stresul are și o parte benefică, ne ajută să ne adaptăm și să facem față cu succes cerințelor vieții noastre.  El poate fi un aliat, la fel de bine cum poate fi și un dușman.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel