Sari la conținut

Efectul devastator al unei probleme zilnice: Îți poate micșora creierul! Avertizările cercetătorilor de la Harvard

Stresul duce la demență! Aceasta este o problemă cu care ne confruntăm aproape zilnic și se datorează unei vieți din ce în ce mai agitate.

Dacă omul nu găsește o soluție să tempereze fenomenul, consecințele vor fi devastatoare și pe termen lung!

Iată ce avertizează cercetătorii de la Harvard: dacă ești stresat la o vârstă mijlocie, memoria ta este prima care va suferi, scrie DailyMail.

Oamenii de știință au descoperit că stresul îți poate micșora creierul și poate conduce la pierderi de memorie. Efectele acestea au fost identificate la persoane începând cu 40 de ani și se datorează cortizolului, un hormon steroid, mai precis un glucocorticoid produs de glanda suprarenală. Acesta este eliberat ca răspuns la stres.

Un nivel ridicat de stres poate fi un semn timpuriu că persoana în cauză poate dezvolta demență, notează studiul.

Mai mult, stresul afectează capacitățile cognitive ale oamenilor, avertizează cercetătorii de la Harvard.

Pentru studiul acesta, oamenii de știință conduși de dr. Justin Echouffo-Tcheugui au studiat 2231 de persoane cu 49 de ani medie de vârstă și care nu sufereau de demență.

Medicul a declarat: ”Studiul nostru a identificat pierderi de memorie și micșorarea creierului, la oamenii de vârstă mijlocie, înainte ca simptomele de demență să apară!”

”Așadar, este vital ca oamenii să găsească modalități de a reduce stresul, cum ar fi să doarmă mai mult, să facă mișcare moderată, să aibă o rutină de relaxare și să își verifice nivelul de cortizol. Este important ca medicii să le semnaleze pacienților efectele devastatoare ale stresului!”.

Persoanele implicate în studiu au fost retestate după 8 ani. Cei cu niveluri mari de cortizol aveau dimensiunea creierului micșorată și serioase probleme  de memorie.

Cortizolul este un hormon secretat de glanda suprarenală, pentru a ajuta organismul să facă față stresului, ajută la reducerea inflamațiilor, la controlul nivelului de zahăr din sânge, reglează metabolismul și ajută sistemul imunitar.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel