Sari la conținut

De unde vine FOAMEA sufletului tău? Află la LiveDoc care sunt cauzele mâncatului emoțional cu psihologul Ancuța Coman

Foamea emoțională. Mâncatul emoțional și excesiv. Cum reușim să ne eliberăm din cercul vicios, cum să nu ne mai umplem golurile sufletești cu mâncare.

LiveDoc-ul de miercuri, 3 octombrie, vă invită la o discuție de suflet. Dar și discuție pentru suflet. Kilogramele în plus sunt asociate adesea cu delăsarea, cu lipsa voinței.

Uităm însă de aspectele delicate și dedesubturile excesului ponderal. Uneori, sufletul nostru este atât de flămând, încât încearcă să se sature cu mâncare și nu reușește să priceapă că nu acesta este combustibilul care îl va ajuta.

Specialistul Ancuța Coman se va afla în studioul Doctorul Zilei pentru a ne ajuta să înțelegem de unde vine foamea sufletului și a mâncatului emoțional. Care sunt cauzele pentru care te afli într-o continuă dietă? Care este legătura dintre ce mănânci și cum te simți?

Foamea emotională există atunci când ne refugiem în mâncare pentru confort – și nu pentru că ne este foame.  Când ne simțim singuri, anxioși, plictisiți, frustrați, nervoși sau triști. Însă mâncatul pe fond emoțional poate duce la o cantitate prea mare de calorii și, prin urmare, la obezitate. Cercetătorii sugerează că aproximativ 75% din mâncatul excesiv este un răspuns al emoțiilor.

Folosirea alimentelor, din când în când, ca pe o recompensă sau pentru a sărbători un eveniment, nu este neapărat un lucru rău. Însă atunci când mâncatul este prima acțiune în stările de supărare, stres, oboseală, plictiseală, intrați într-un cerc vicios nesănătos, în care problema sau sentimentele nu-și vor găsi niciodată soluția.

De obicei, apare un confort pe moment, iar apoi emoțiile se înrăutățesc, apărând sentimente de vinovăție pentru excesul de calorii ingerate. Apare, de asemenea, sentimentul de neputință în a vă controla greutatea și impulsurile, ceea ce crește sentimentul de vinovăție. Astfel, se formează un cerc vicios de nefericire. Vestea bună este că puteți învăța și autodisciplina pentru a coopera cu sentimentele, astfel încât să nu mai căutați alimente nesănătoase de fiecare dată când aveți sentimente negative.

Vă așteptăm cu drag, miercuri, la o discuție de suflet. De la orele 12, pe pagina de Facebook Doctorul Zilei.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel