Sari la conținut

Curiozităţile cafelei, cea mai consumată băutură caldă din lume. Astăzi este ziua ei!

Iubitorii de cafea îşi pot manifesta preţuirea pentru această licoare în mod deosebită astăzi pentru că în fiecare an, pe 1 de octombrie, este Ziua Cafelei.

Potrivit legendei, un păstor ar fi descoperit cauza pentru care caprele sale sunt atât de energice într-un tufiş cu fructe roşii. Curios, el însuşi va gusta din acele boabe care îl vor face şi pe el extrem de vioi. Remarcat de câţiva călugări, secretul său va fi folosit când aceştia încearcă să facă faţă oboselii şi fierb fructele roşii în acest scop.

Etiopia este considerată a fi locul de naştere al arborelui de cafea şi al culturii de cafea, arborele de cafea fiind cultivat în prezent în peste 70 de ţări, în principal în America Latină, Asia de Sud şi Sud-Est, precum şi în Africa, potrivit www.umfcv.ro.

Considerată la început aliment, cafeaua nu a fost la început accesibilă decât celor din clasele sociale privilegiate şi va fi preparată ca băutură caldă abia din secolul al X-lea.

Se mai ştie, de asemenea, că renumitul tămăduitor Avicenna administra cafeaua ca medicament.

În Europa cafeaua ajunge prin portul Veneţia, nodul comercial cu negustorii arabi. 

Cafeaua va fi permisă creştinilor de către Papa Clementin al VIII-lea şi adoptată de Europa o dată cu deschiderea primei cafenele la Veneţia, în anul 1645. A urmat apoi Parisul, când în 1672 a fost deschisăîncă o cafenea, pentru ca la 1700 să vorbim despre exista a 2000 de cafenele în Londra. 

Cafeaua era sărbătorită la nivel naţional de mai multe ţări din întreaga lume.

În martie 2014, statele membre ale OIC au hotărât să organizeze prima Zi internaţională a cafelei la 1 octombrie 2015, dedicată atât producătorilor, cât şi iubitorilor de cafea. 

Anul trecut au fost organizate evenimente şi campanii de susţinere a acestei zile în peste 45 de ţări din întreaga lume.

Organizaţia Internaţională a Cafelei a ales pentru acest an o temă specială, şi anume: „Rolul femeii în procesul de fabricare a cafelei, de la plantare, la culegere, prăjire şi până la savurarea acesteia”. Această campanie merge mai departe de ideea aducerii unui simplu omagiu femeilor, dorindu-se concentrarea asupra nevoii de egalitate şi de echitate în industria cafelei, de la boaba de cafea la produsul savurat într-o ceaşcă, şi aceasta se va materializa doar prin acordarea de putere de decizie femeilor în beneficiul întregului sector al cafelei, potrivit https://internationalcoffeeday.org/.

Cafeaua este uşor acidă (PH 5.0-5.1) şi are un efect de stimulare asupra sistemului nervos uman datorită conţinutului de cafeină.

Aceasta este una dintre cele mai consumate băuturi calde din lume.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel