Sari la conținut

Cum îți poți prepara singur BERE de casă. Rețete simple și naturale, la îndemâna tuturor

Berea artizanală este berea fabricată în cantități reduse, după rețete și metode tradiționale. Cu alte cuvinte, metoda de fabricare nu este mecanizată, berea nu conține aditivi sau conservanți, iar producătorii pot să experimenteze cu rețetele pentru a produce gusturi unice.

Aici și diferența față de berea produsă în cantități industriale. Berea artizanală este produsă prin fermentație naturală, deci aroma este mai puternică, mai naturală și conține mai puțin acid, potrivit bautura-online.ro.

Deși industria berii artizanale este încă la început în România, românilor li s-a deschis apetitul așa că este foarte posibil ca aceasta să crească, mai ales datorită artizanilor români care s-au pus pe treabă și experimentează cu diferite rețete.

Rețete de bere cu care nu poți da greș ca începător

În cazul în care nu vrei încă să investești în echipamentul pentru fabricarea berii artizanale, poți prepara berea în propria bucătărie cu ajutorul unei rețete de bază și doar câteva modificări. Iată câteva dintre ele.

Rețeta simplă de bere de casă

Ingrediente:

500 g de malț

20 g de hamei

1 kg de zahăr

un cub de drojdie

12 l de apă

Cum se prepară:

Pune cei 12 litri de apă într-o oală, după care adaugă malțul și hameiul și lasă totul sa fiarbă la foc mic.

Lasă compoziția pe foc acoperită vreo 2-3 ore, până ce cantitatea de lichid scade.

Lasă apoi compoziția la răcit până ce ajunge la temperatura camerei.

După ce se răcește lichidul, strecoară-l într-un alt recipient folosind o sită și câteva bucăți de tifon pentru ca băutura sa fie limpede.

Adaugă 800 g de zahăr în compoziție, amestecând ușor.

Cele 200 g de zahăr rămase pune-le pe foc la caramelizat, apoi toarnă o cantitate mică din lichidul preparat peste pasta obținută. Amestecă bine și toarnă în oala cu bere.

Lasă la răcit o perioadă scurtă de timp, apoi adaugă și drojdia dizolvată.

Toarnă berea de casă în sticle cu ajutorul unei pâlnii, lăsând câțiva centimetri liberi sub dop.

Depozitează sticlele intru-un loc răcoros și lasă băutura să fermenteze câteva zile

Reteta de bere de casă cu 1% alcool

Ingrediente:

20 grame pelin

jumătate de cub drojdie de bere

2 kg zahăr brun

20 litri apă

o lingură de hamei

Cum se prepară:

Pelinul se toacă mărunt și se pune la fiert în cei 20 litri de apă împreună cu zahărul

Se lasă la foc mare până începe să fiarbă, apoi se reglează focul pentru o fierbere constanta timp de aproximativ o oră

Se adaugă și hameiul și se lasă să mai fiarbă 30 de minute

După fierbere se lasă să se răcească până când amestecul ajunge la 20 grade C

Amestecul apoi se strecoară, se adaugă drojdia de bere și apoi se lasă la fermentat în recipientul de fermentare maximum o săptămână.

După fermentare se trage berea în sticle prin sifonare și se mai lasă încă 2 săptămâni la întuneric pentru limpezire și carbonare.

Restul rețetelor și un proces tehnologic mai complex le găsiți în acest link: Aici

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel