Dacă vrei să mânânci mai puțin ai grijă ce furculiță folosești. Ai putea crede, de pildă, că o furculiță mare reprezintă mijlocul cel mai nimerit de consuma cu ea o mai mare cantitate de mâncare.
Lucrurile nu stau însă chiar așa.
Un experiment simplu, realizat într-un restaurant italian, a arătat ce se întâmplă dacă mai multor voluntari li se oferă furculițe de dimensiuni diferite. La o cantitate egală, însă nu foarte mare de mâncare, farfuriile arătau la final cel puțin surprinzător.
Astfel, o furculiță mică i-a împiedicat pe voluntarii experimentului respectiv să vadă cum scade nivelul de alimente din farfurie în timp ce mănâncă, iar percepția eronată a ajuns la creier, care a procesat informația ignorând senzația de sațietate, ceea ce i-a determinat să mănânce în continuare.
În schimb, voluntarii care au folosit furculițe mari văzând că farfuria lor se golește o dată cu fiecare înghițitură s-au oprit mai devreme din mâncat, astfel că pe farfurie, la final, a rămas mai multă mâncare.
Și dacă furculițele trebuie să fie mari pentru a putea slăbi…. farfuriile trebuie să fie, dimpotrivă, mici.
Sfatul de a folosi farfurii nu mai mari de 25 de centimetri atunci când mâncăm este în logica unui experiment bazat pe același principiu.
Sigur, pentru cei care doresc să slăbească voința este extrem de importantă.
Și mai trebuie știu că pentru a putea supraviețui nici nu avem nevoie de prea multă hrană.
Specialiștii atrag atenția și asupra faptului că senzația de sațietate nu apare imediat după masă, ci la aproximativ 30 de minute după ce ai mâncat, astfel este bine nu te grăbești atunci când stai mai masă.
Așadar, pe lângă regula privind proporțiile corecte în ceea ce privește carnea carbohidrații și legumele din farfuria ta, nu uita nici de acest principiu al minimalismului.