Sari la conținut

Mazărea, un fel de comoară, fiindcă stă ascunsă. Cum trebuie consumată pentru beneficii maxime

Mazărea este o comoară ascunsă. Ce ascunde însăși această metaforă și ce trebuie să știm despre mazăre, pentru o aprecia la justa valoare.

Preferată şi apreciată, poate mai mult, de vegani, vegetarieni şi cei care ţin postesc frecvent, mazărea  oferă unul dintre cele mai complete suplimente proteice. Avem multe surse de proteine, însă numai câteva dintre acestea sunt de bună calitate.

Mazărea se numără printre ele, fiind folosită şi ca  adaos excelent pentru o alimentaţie sănătoasă. Proteina din mazare pare cea mai hipoalergenică dintre toate pudrele proteice, are o rată de asimilare de 98%,  este o proteină completa, deci conţine toţi aminoacizii esenţiali.

Proteina din mazăre este una dintre cele mai bogate surse de amino acid L-arginina, un precursor esenţial al oxidului nitric (ON), care asigură o circulaţie sănătoasă şi, totodată, o foarte bună sursa de aminoacidu esenţial L-lizina. Lizina este un precursor al carnitinei care transformă acizii graşi în energie. Are un rol important şi în formarea colagenului prin formarea unor blocuri de ţesuturi conectate precum oase, cartilagii, piele şi tendoane.

Ştim bine că proteinele animale crescute în fermele de mare consum sunt extrem de toxice, animalele fiind expuse la hormoni periculoşi şi la antibiotice, apoi hranite cu grăunţe modificate genetic sau pline de pesticide.  Apoi, puţin sunt cei care îşi permit sau fac efortul de a-şi procura surse de proteină animală de la animale crescute la curte.

Dacă mai punem la socoteală şi persoanele   cu sensibilităţi pentru lactate (cazeina şi proteina din zer) şi ou (albumina) şi care nu pot folosi aceste surse de proteine, nu ne miră opţiunea multor persoane de a alege un mod de viaţa vegan, fie ca urmare a acestor considerente, fie datorită unor convingeri religioase.

Mazărea se prepară în multe moduri, ea este versatilă şi sunt mereu o sursă de inspiraţie pentru diversele reţete culinare.

Poate că nu te-ai gândit, însă mazărea poate fi consumată şi crudă, condiţia fiind ca acesta să provină dintr-o sursă sigură, fără pesticide.  La fel de bună este şi dacă o păstrăm la congelator, pentru că îşi păstrează conţinutul nutriţional.

Pudrele proteice sunt şi ele recomandate, fiind, de altfel, la mare căutare. De ceva vreme au fost apreciate în special de sportivii amatori sau profesioniști.

Printre cele mai populare pudre proteice sunt cele produse exclusiv din orez sau mazăre organice sau dintr-o combinație între cele două.

Sunt foarte ușor de consumat pentru că se pot adăuga în apă, smoothies, shake-uri, cereale, diverse rețete. Pudrele proteice din orez sau mazăre organice nu sunt lăudate doar pentru conținutul ridicat de proteine. Pot fi asimilate și alte beneficii pentru sănătate din acest supliment alimentar foarte convenabil.

Pudra proteică de mazăre este deosebit de apreciată pentru digestibilitatea sa ridicată (90-95%) și potențialul scăzut de reacții alergice.

În plus, are o textură ușoară și un gust ușor dulceag, furnizează vitamina E, un antioxidant puternic, precum și vitamine din complexul B, cruciale pentru un metabolism celular eficient.

Mazărea are un conținut mic de grăsime și calorii (o ceașcă de mazăre are mai putin de 100 de calorii), dar o mulțime de proteine, fibre și substanțe hrănitoare, ceea ce o remomandă celor care vor să slăbească sau să îşi menţină greutatea.

De asemena, conținutul ridicat de vitamina B1 și acid folic, B2, B3 si B6 reduce nivelului de homocisteina, un factor de risc pentru bolile de inimă. Conținutul ridicat de fibre din mazăre îmbunătățește sănătatea intestinului și peristaltismul.

Mazărea are totuși și contraindicaţii, ea nefiind recomandată persoanelor care suferă de tulburări renale sau gută.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel