Cercetările au demonstrat un adevăr dureros. Persoanele sărace nu au ajuns într-o astfel de situaţiei din cauza lipsei lor de inteligenţă.
Preocupaţi să îşi asigure traiul de zi cu zi, terorizaţi că nu vor avea cu ce să-şi plătească chiria ori ratele la bancă, oamenii îşi vor mobiliza toate ccapacităţile cerebrale pentru rezolvarea acestor probleme.
Depăşirea acestor situaţii stresante presupune însă o concentrare deosebită exclusiv pe aceste chestiuni, ceea ce face practic imposibil de gestionat propriile resurse de timp sau formarea profesională.
Capacităţile sunt într-atât de diminuate încât, spun specialiştii, echivalează cu o noapte de nesomn.
Un studiu publicat în revista Science demonstrează cât de eronată este convingerea că persoanele sărace sunt mai puţin inteligente decât celelalte. El este comparat cu un computer „care funcţionează lent pentru că descărca o înregistrare video prea lungă”.
Studiul care a arătat că lipsa banilor afectează funcţiile cognitive a fost realizat în 2010 şi 2011, într-un centru comercial din New Jersey.
Subiecţii aveau un venit mediu anual de 70.000, iar cel mai mic de 20.000.
După ce au fost împărţiţi în două grupe în funcţie de venituri, aceştia au fost puşi să rezolve diferite probleme financiare legate de cheltuieli diverse. Şi cei bogaţi, şi cei săraci au avut rezultate asemănătoare atunci când dificultăţile legate de bani puteau fi rezolvate.
Nu acelaşi lucru s-a întâmplat însă atunci când problemele financiare au devenit împovărătoare.
Studiul a arătat că, în această situaţie, persoanele sărace au înregistrat rezultate cu mult mai proaste, scăderea coeficientului de inteligenţă fiind de până la 13 puncte.