Descoperire. Stările noastre emoţionale nu se sting foarte repede, ele se păstrează mental şi la nivelul stărilor fiziologice o perioadă mai lungă de timp.
Acest lucru ar putea fi un beneficiu, întrucât cercetările arată că acest cumul de emoţii ne influenţează felul în care ne vom aminti experieţele pe care le vom trăi ulterior.
Este ştiut faptul că ne amintim mult mai repede informaţiile pe care le-am asociat unor trăiri emoţionale decât dacă ne-am raportat la ele cu indiferenţă.
Experienţele au arătat un lucru interesant! Chiar şi trăirile non-emoţionale pot fi memorate cu succes, spun cercetătorii, condiţia fiind însă ca acestea să fie precedate de cele emoţionale. Prin urmare, percepţiile noastre sunt influenţate în mare măsură de experienţe anterioare, astfel că ele continuă să persiste în creier o perioadă mai lungă de timp.
Descoperirea se bazează pe un experiment în care subiecţii au vizionat mai multe imagini având un conţinut emoţional şi ulterior altele cu un conţinut non-emoţional şi un alt grup de subiecţi au vizionat întâi imagini non-emoţionale şi abia apoi pe cele cu un conţinut emoţional.
Rezultatele au arătat că primul grup de subiecţi a fost capabil să îţi amintească cu mai multă precizie imaginile non-emoţionale prezentate ulterior decât grupul care fusese expus iniţial la imagini comune şi apoi la cele cu impact emoţional.
Concluzia este că în creier s-au păstrat acele emoţii timp de 20-30 de minute, ceea ce a influenţat modul în care au procesat şi ulterior amintit tot ceea ce au vizionat ulterior deşi nu le-a provocat nicio emoţie.
Memorarea este prin urmare mai eficientă atunci când se realizează după un eveniment cu impact emoţional.