Sari la conținut

8 MITURI despre somn care TE ȚIN TREAZ

Dr. Neil Stanley, membru al British Sleep Society, susține că nu toți trebuie să dormim la fel de mult.

Dana Lascu

Te învârți și te răsucești noaptea încercând să adormi și nu-ți prea reușește figura? De vină ar putea fi vreunul dintre miturile legate de somn pe care l-ai auzit de la unul sau altul, și pe care te-ai apucat să-l aplici, susține dr. Neil Stanley, într-un material realizat pentru healthista.com.

El a identificat 8 mituri care ne fac, de fapt, mai mult rău. Iată care sunt acestea și cum le explică specialistul pe fiecare în parte:

MITUL 1: E musai să dormi 8 ore pe noapte

Nu există vreo regulă care să spună câte ore trebuie să dormim noaptea, pentru că fiecare dintre noi are propriile nevoi. Intervalul corect de somn e undeva între 5 și 9 ore pe noapte, și este determinat genetic. Așadar e important să dormi exact atât cât ai tu nevoie, pentru ca a doua zi să fii energic.

Dacă ești somnoros în timpul zilei, probabil că n-ai dormit suficient în timpul nopții.

MITUL 2: Nu poți dormi prea mult

Ba poți să dormi prea mult! Așa cum arătam, fiecare om are o anumite „nevoie” de somn și, la fel ca orice fel de exces în viață, și aici putem sări calul. Sunt dovezi științifice care arată că dormitul prea mult poate avea efecte la fel de nocive ca lipsa de somn.

MITUL 3: Poți să-ți antrenezi corpul să aibă nevoie de mai puțin somn

Sunt oameni care, în mod natural, au nevoie de mai puține ore de somn decât alții, dar asta este determinat genetic. Cu toate acestea, cei care se antrenează să doarmă mai puțin fac o mare greșeală. Dacă scazi în mod regulat doar cu o oră perioada de somn asta va avea un impact negativ asupra sănătății tale, afectându-ți performanțele și starea de spirit.

Pe termen lung, privarea de somn este asociată cu un risc crescut pentru multe boli, printre care cele de inimă, depresia, diabetul și obezitatea.

MITUL 4: Dacă partenerii domn în paturi separate înseamnă că au probleme

Mulți oameni dorm mai bine dacă simt lângă ei un corp cald care îi face să se simtă în siguranță. Cu toate acestea, jumătate din momentele în care somnul vă este deranjat noaptea sunt date tocmai de apropierea partenerului, așa că unii oameni se odihnesc mai bine dacă dorm singuri.

E perfect natural și poate chiar să îmbunătățească relația voastră, pentru că dormind mai bine veți fi mai fericit și mai puțin enervat de partenerul/partenera de cuplu.

MITUL 5: Poți recupera în weekend orele de odihnă pierdute în tipul săptămânii

E important să recuperezi orele de somn pierdute, dar zăcutul la sfârșitul săptămânii nu ajută, ci contribuie la dereglarea somnului și creșterea nivelului de oboseală.

Organismul uman răspunde mai bine unui tipar de somn, care presupune o oră anume pentru culcare și una pentru trezire, iar dacă vrei să recuperezi e mai bine să te culci cu o oră mai devreme.

Dormitul forțat în weekend nu va face decât să-ți transforme într-un calvar trezitul luni dimineața.

MITUL 6: O oră de somn înainte de miezul nopții e mai bună decât două ore după

E ceva înțelepciune în spatele mitului acestuia, pentru că somnul adânc care-ți reîncarcă bateriile are loc, de obicei, în prima parte a intervalului de timp pe care-l dormi.

Apoi, pentru oameni, la modul general, acest acest interval înseamnă orele de dinainte sau de după miezul nopții. Mai degrabă, acest mit e de fapt despre calitatea somnului, o oră de somn adânc echivalează cu două ore de somn ușor, dar nu prea are legătură neapărat cu ora la care te duci la culcare.

MITUL 7: Copiii se duc la culcare când obosesc

Fals. E ca și cum ai crede că un copil se va opri din mâncatul înghețatei pentru când nu-i mai este foame. Copiii au nevoie de mult mai mult somn decât adulții, este crucial pentru dezvoltarea lor.

Totuși, la fel ca la noi, adulții, este important pentru copii să aibă o rutină, o oră de culcare și una de trezire, ca să poată dormi cât au nevoie.

MITUL 8: Sforăitul doar deranjează, nu înseamnă nimic altceva

Mulți oameni, femei și bărbați, sforăie în timpul nopții. În multe cazuri, sforăitul e legat de obezitate și de consumul de alcool. Totuși, sforăitul în permanență îți va deranja partenerul de cuplu și nimănui nu-i convine să doarmă prost.

Pe lângă asta însă, sforăiturile puternice, frecvente și cu pauze de inspirare sunt simptomele unei boli serioase – apnee în somn – care trebuie tratată, nicidecum ignorată.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel