Din cuprinsul articolului
Cu el se pot face intervenții extrem de ușor de suportat pentru pacient în patologia oncologică, urologie, bariatrie, pediatrie, ginecologie, chirurgie toracică, endocrină sau ORL
Dana Lascu
Un robot chirurgical de ultimă generație este, din februarie, la dispoziția pacienților români, la un spital privat din București. „daVinci Xi, cea mai nouă generație de roboți chirurgicali, se integrează perfect în Ponderas Academic Hospital, spital multidisciplinar care face performanță chirurgicală la cele mai înalte standarde din Europa. În cadrul Programului Integrat de Chirurgie Minim Invazivă și Robotică din România, daVinci Xi este pus în mâinile unei echipe de profesioniști cu peste 30.000 de operații minim invazive și peste 1.000 de intervenții chirurgicale robotice”, a declarat directorul medical al spitalului privat, prof. asoc. dr. Cătălin Copăescu.
Îmbunătățește calitatea vieții pacientului
În primul rând, este foarte ușor pentru un medic să învețe să lucreze pe el. De altfel, clinica privată a achiziționat încă un astfel de dispozitiv dar care este strict dedicat activității didactice, pe care chirurgii pot învăța.
Chirurgia robotică permite efectuarea unor operații dificile și complexe, în special în zone anatomice înguste (de ex. pelvis sau loja timică) unde există o serie de structuri vitale, cum ar fi nervi, a căror lezare (în timpul unei operații deschise, spre exemplu) poate duce la complicații cu impact major în calitatea vieții pacientului. Intervenția realizată cu acest robot permite salvarea multor funcții ale pacientului, iar recuperarea este infinit mai rapidă, dat fiind faptul că bolnavul nu e deschis, la propriu, pe masa de operație.
„În cărțile vechi de anatomie se spunea că n-ai operat bine un cancer de colon dacă pacientul n-a rămas impotent. Ei, bine, asta nu mai e valabil. Cu daVinci Xi pacientul își poate păstra aproape nealterate funcțiile anatomice”, a explicat prof. asoc. dr. Cătălin Copăescu.
Din păcate, însă, un astfel de robot nu poate fi folosit pentru orice fel de intervenții chirurgicale, ci doar pentru anumite patologii. „Un astfel de telemanipulator aduce avantaje atât chirurgului cât și pacientului. Cu ajutorul lui pot fi abordate patologii complexe, din chirurgia oncologică, urologie, chirurgia herniilor incizionale, bariatrie, pediatrie, ginecologie, chirurgie toracică, endocrină sau ORL”, a explicat acad.prof.dr. Irinel Popescu, președintele Societății Române de Chirurgie Robotică. În România mai există alte două dispozitive similare, la Spitalul Județean Timișoara.
Ce e daVinci Xi
Este un sistem computerizat, interpus între chirurg și pacient, menit să augmenteze prestația chirurgicală a medicului, aducând importante beneficii pacientului prin reducerea complicațiilor și a timpului de refacere. Față de generațiile anterioare, daVinci Xi aduce beneficii tehnologice superioare: alături de vedere 3D și HD, care poate fi mărită de peste 10 ori, deține patru brațe multifuncționale, inteligente, la care se atașează instrumente cu potențial de rotire 540 de grade în 7 direcții, permite repoziționarea mesei de operație în timpul procedurii precum și rotirea sistemului 360 de grade în jurul pacientului; toate aceste îmbunătățiri susțin extinderea fără precedent a gamei de aplicabilitate a acestei tehnologii.