Aproximativ 30% dintre românce fumează în momentul în care află că sunt însărcinate. Dintre acestea, doar jumătate se lasă. Restul fumează în continuare, fără să se gândească la consecinţe. Asta și pentru că unii medici le spun că sevrajul îl va afecta pe copil, potrivit digi24.ro.
Cifrele sunt îngrijorătoare: o femeie din 5 fumează pe tot parcursul sarcinii, potrivit unui studiu, în ciuda mesajelor de sănătate publică, numărul fumătoarelor continuă să crească în rândul viitoarelor mame.
„Femeile însărcinate din ziua de astăzi au grijă la ce mănâncă, să nu conţină E-uri, să facă sport, să meargă la sală, să nu urce, să nu care, au tot felul de probleme, dar unele continuă să fumeze”, spune Magdalena Ciobanu, medic pneumolog, coordonator programul naţional „Stop fumat”.
În unele cazuri, medicii care urmăresc sarcinile nu le explică femeilor efetele devastatoare ale fumatului, chiar le spun că ele oricum au deja nicotină în organism și că nu rezolvă nimic dacă renunță la fumat, ba chiar vor deveni agitate.
„Sunt medici care preferă o soluţie evident ca nebazată ştiinţific, dar ale cărei efecte nu sunt măsurabile imediat, dar care îi creează totuşi un confort femeii. Decât să îi spună să se lase de fumat şi femeia gravidă să se supere pe doctor, că nu o lasă să fumeze câteva ţigări, atunci zice: dă Dumnezeu să nu se-ntâmple nimic şi mergem mai departe”, afirmă Magdalena Ciobanu – medic pneumolog, coordonator programul naţional „Stop Fumat”.
„Nu există un nivel sigur al fumatului. Nu înseamnă că dacă fumezi 2 ţigări pe zi este un lucru care nu va dăuna sănătăţii copilului”, Cristian Meghea – director proiect Dept. de Sănătate Publică, Univ. Babeş-Bolyai, lector universitar, Dept. de Obstetrică, Ginecologie şi Biologie Reproductivă, Michigan State University.
Acesta este doar unul dintre miturile cele mai întâlnite în rândul mamelor care fumează.
„Alt mit. Fumatul mă relaxează. Dacă sunt relaxată îmi este mai bine mie, îi este mai bine copilului, din nou. Subiectiv tot ce posibil ca mama să se simtă mai calmă în momentul în care fumează, dar ce se întâmplă în interior”, spune Cristian Meghea.
Efectele fumatului asupra sănătăţii mamei şi fătului sunt nocive, indiferent de câte ţigări fumează pe zi.
„Practic îşi strânge de gât copilul. Pentru că fiecare fum pe care îl inhalează conţine nicotină. Nicotina strânge vasele de sânge care alimentează copilul, adica vasele de sânge care îi oferă copilului oxigenul şi substanţele nutritive. Aşa că această comparaţie cu strangularea nu este deloc exagerată”, spune Magdalena Ciobanu, medic pneumolog, coordonator programul naţional „Stop Fumat”.
Este nevoie doar de puțină ambiție și motivare, nicio plăcere nu poate prima în fața sănătății viitorului nostru copil. Renunţarea la fumat este susţinută inclusiv în mediul online, cereți ajutorul și informați-vă.