Italia a adoptat joi o lege referitoare la ‘testamentul biologic’, ce prevede dreptul persoanelor bolnave aflate în faza terminală de a refuza orice tratament de prelungire a vieţii, transmite AFP.
După deputaţi, care au adoptat textul cu o largă majoritate în luna aprilie, senatorii au aprobat proiectul de lege cu 180 de voturi pentru şi 71 împotrivă, având sprijinul Partidului Democrat (PD, centru-stânga, aflat la guvernare), al Stângii şi al Mişcării 5 Stele (populist, antisistem).
Forza Italia (centru-dreapta), partidul lui Silvio Berlusconi, le-a lăsat aleşilor săi libertatea de a vota după propria conştiinţă, în timp ce Liga Nordului (extrema dreaptă) şi o parte a centriştilor au votat împotrivă.
‘Senatul a deschis calea spre o alegere civilizată. Un pas înainte pentru demnitatea persoanei’, a salutat pe Twitter şeful guvernului de centru-stânga, Paolo Gentiloni.
‘Testamentul biologic’ acordă fiecărei persoane majore aflate la sfârşitul vieţii posibilitatea de a renunţa la tratamentele medicale, dar şi la alimentaţie şi hidratare, potrivit Agerpres.
Alegerea personală va fi exprimată cu anticipaţie prin dispoziţii de tratament, document (scris sau video) revocabil sau revizuibil, în care fiecare precizează tratamentele la care doreşte să renunţe dacă se va găsi la un moment dat în incapacitate de a-şi exprima alegerea.
Legea autorizează ‘o sedare paliativă profundă şi continuă care provoacă o alterare a conştienţei, până în momentul decesului’.
În cazul unui minor, un tutore legal sau familia sa cea mai apropiată ar putea lua o decizie în locul său.
Textul mai prevede că niciun tratament nu poate fi iniţiat sau continuat de medic fără consimţământul liber şi informat al pacientului.
Dispensat ‘de orice responsabilitate penală’, medicul va putea să refuze ‘debranşarea unui aparat care îl ţine în viaţă pe pacientul său’, prevede textul, care nu face referire explicită la obiecţia de conştiinţă.
Subiectul ‘testamentului biologic’ a fost dezbătut multe luni şi a provocat dezbateri aprinse, inclusiv în rândul ierarhiei catolice.
În timp ce unii au denunţat joi ‘intrarea eutanasiei în legea italiană în modul cel mai barbar: moartea de foame şi de sete’, alţii au salutat faptul că legea nu duce la ‘încăpăţânare terapeutică’, reluând astfel argumentele exprimate recent de papa Francisc.
Într-o scrisoare citită la mijlocul lunii noiembrie la Asociaţia medicală mondială, papa a declarat că eutanasia este ‘totdeauna greşită’, dar că este, în schimb, ‘licit’ pentru un pacient să decidă să renunţe la îngrijiri terapeutice care prelungesc viaţa în manieră puţin conformă cu normele etice şi umaniste.