Fie că recunoaștem sau nu, alcoolul face parte din societatea noastră actuală. Îl consumăm atât la prânz, cât și la cină, la prima întâlnire, când avem musafiri sau când mergem în vizită, la zile de naștere, de nume sau cu ocazia diverselor sărbători.
Nu contează că bem un pahar sau două, simpla prezență a alcoolului în sânge ne afectează creierul și comportamentul.
Spre deosebire de cofeină, care este catalogată stimulantă, alcoolul este un sedativ. Când oamenii consumă alcool, simt euforie, bucurie, plăcere. Cum ceva menit să ne adoarmă ne poate energiza atât de mult?
Alcoolul este un sedativ ce afectează un neurotransmițător al creierului care, atunci când este stimulat, este responsabil de excitare, stare, chef.
De fapt, alcoolul este mai mult decât un sedativ. Atunci când îl bei, după ce ajunge în sânge, devine stimulator.
Crește nivelul de norepinefrină, substanța chimică responsabilă pentru entuziasm și comportament impulsiv.
Sunt afectate zonele responsabile de luarea deciziilor și gândire rațională și cele răspunzătoare pentru formarea noilor amintiri.
Abia după ce nu mai beți, nivelul alcoolului din sânge scade, iar lucrul acesta are un efect de sedativ asupra creierului. De aceea, gestul natural este să dormi, după ce bei alcool.
Studiile au arătat că asupra persoanelor mai spirituale, alcoolul are un alt efect. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Kentucky, cu cât o persoană este mai evlavioasă, cu atât mai agresivă devine atunci când bea alcool.
Pe de altă parte, o cercetare din Jurnalul de Studii despre Alcool a descoperit că unei persoane spirituale i este mai ușor să se vindece de alcoolism, cu ajutorul meditației și a rugăciunii.
Concluzia este că, indiferent dacă priviți beția din punct de vedere medical sau spiritual, un lucru este cert. Excesul de alcool schimbă comportamentul și nu mai înfrânează instictul uman de a nu face lucruri impulsive și stupide. Cum ar fi: trimiterea de mesaje fostei sau fostului.
Vă place sau nu, alcoolul face parte din societatea actuală și e greu să nu ai deloc contact cu el. Este vital să nu uitați să limitați consumul de alcool și în niciun caz să nu mai șofați, dacă ați băut. De asemenea, specialiștii recomandă să stați departe și de social media, după mai multe pahare, cine știe ce puteți să postați în mediul online, lucruri pe care să le regretați amarnic a doua zi.