Din cuprinsul articolului
Acest tort e o combinație de mai multe arome si texturi: blat umed de vanilie cu mac, usor trampat cu sirop de lamaie, mousse de ciocolata amaruie, mousse de lamaie si mousse de capsuni.
In primul rand pregatim un blat umed cu mac si vanilie, a carui reteta am postat-o si separat.
Blat umed cu mac si vanilie
Ingrediente
- 3 oua
- 145 grame zahar
- Un praf de sare
- 120 ml lapte
- 60 grame unt 80% grasime (recent, am inceput sa folosesc acest unt)
- 150 grame faina
- 7 grame praf de copt (aprox. 1 ½ lingurita)
- O lingurita extract de vanilie (puteti folosi aceasta esenta de vanilie)
- O lingurita esenta de lamaie
- 3 linguri seminte de mac
Preparare
Preincalzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Tapetam tava cu hartie de copt.
In vasul mixerului, punem ouale si zaharul si un praf de sare si le mixam la viteza mare pana cand isi dubleaza volumul si devin cremoase.
Intr-o cratita, punem laptele si untul.Le punem pe foc mic-mediu pana amestecul ajunge la punctul de fierbere.
Adaugam faina amestecata cu praful de copt, macul, vanilia si omogenizam.
Turnam laptele putin cate putin, peste amestecul de oua, zahar si faina.
Mixam 2-3 minute la viteza mica, apoi punem compozitia in tava.
Coacem blatul la 180 de grade, aproximativ 35-40 minute, pana devine auriu-usor brun.Dupa ce s-a copt, se lasa 10 minute in tava, apoi il scoatem pe un gratar sa se raceasca complet.
Sirop
(este optional)
Ingrediente
- Zeama de la ½ de lamaie
- Putina coaja de lamaie
- 75 grame zahar
- 150 ml apa
- 1 lingurita extact de vanilie
- 1 lingurita esenta de lamaie
Preparare sirop
Intr-un ibric punem pe foc apa, zaharul, coaja si zeama de lamaie. Fierbem siropul cateva minute dupa ce a ajuns la punctul de fierbere. Oprim focul si lasam sa se raceasca, apoi adaugam vanilia si esenta de lamaie.
Siropul este optional si nu e nevoie sa-l folositi pe tot. Important este ca blatul sa prinda o aroma subtila si racoroasa de lamaie.
Cand blatul s-a racit. il taiem in 3 foi egale.
Pe un platou, asezam un inel de tort de 18 cm diametru si tapetam peretii acestuia cu folie acetofan, sau hartie de copt.
Trecem la prepararea mousse-urilor.
Mousse de ciocolata amaruie
Ingrediente
- 1 ou
- 1 galbenus
- Un praf de sare
- 20 grame zahar
- 5 grame gelatina granulata hidratata cu 40 ml apa rece
- 110 grame ciocolata neagra
- 200 grame frisca batuta
Preparare mousse de ciocolata amaruie
Intr-un vas, rupem ciocolata bucati si o topim la bain-marie.
O lasam deoparte sa se racoreasca. Gelatina se pune la hidratat.
Amestecam oul intreg cu un alt galbenus si zahar si le punem la bain-marie, amestecand continuu pana cand compozitia ajunge la 57 grade Celsius.
Atentie! Nu trebuie sa fiarba!
Transferam amestecul in vasul mixerului si mixam la viteva mare cateva minute (compozitia devine ca o crema).
Adaugam gelatina hidratata si topita si mixam la viteza mica, pana cand compozitia ajunge la temperatura camerei.
Adaugam apoi ciocolata topita si mixam la viteza mica pana se omogenizeaza.
La final, incorporam frisca in 3 etape, amestecand usor cu un tel/spatula sa se omogenizeze.
Incepem sa asamblam tortul.
In inelul de tort, asezam o foaie de blat pe care o trampam usor cu sirop.Peste blat turnam jumatate din mousse-ul de ciocolata neagra.Punem tortul la congelator pana cand pregatim urmatorul mousse. Continuarea acestei rețete plus alte rețete gustoase găsiți pe alinacuisine.ro.