La Universitatea Northwestern University, oamenii de știință au descoperit prima genă anti-îmbătrânire.
O comunitate Amish din Indiana trăiește cu 10% mai mult decât în mod normal și au mai puține riscuri de a face diabet sau boli cardiovasculare. Gena pe care o posedă cei din această comunitate se numește SERPINE1.
Grupul Amish a ajuns să fie studiat cu un alt scop inițial. Douglas Vaughan, cercetător medical la Northwestern University’s Feinberg School of Medicine, a observat că în acea comunitate se regăsea o anumită boală rară care provoacă sângerări. Boala, cauzată de gena SERPINE1, nu putea regla proteina PAI-1, care dizolvă cheagurile de sânge.
Din cei 117 oameni din gruparea Amish, 43 aveau o singură copie a genei SERPINE1. La ei riscurile de a face diabet sunt mai puține, e adevărat că postesc și au un alt ritm de viață. Și tensiunea arterială este mai mică, iar vasele de sânge, flexibile.
Deținătorii genei minune aveau și niveluri mai scăzute a proteinei PAI-1. Proteina aceasta ar putea fi cheia către tinerețe îndelungată, deoarece are un rol crucial în procesul de oprire a celulelor când nu se mai pot replica, conform playtech.ro.
În urma descoperirii, Vaughan și partenerul său, Toshio Miyata de la Tohoku University din Japonia, au creat un medicament care inhibă proteina PAI-1 pentru a întârzia efectele îmbătrânirii. Medicamentul a ajuns în faza a doua a testelor clinice. Curând, vom afla cât de eficient este pentru oameni.