Sari la conținut

Logest x 21 drajeuri

sursa foto: Unsplash
previziuni 2025

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe  sa utilizati acest medicament.

–                 Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.

–                 Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

–                 Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.

–                 Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

 

In  acest  prospect  gasiti:

1.              Ce este Logest si pentru ce se utilizeaza

2.              Inainte sa utilizati Logest

3.              Cum sa utilizati Logest

4.              Reactii adverse posibile

5.              Cum se pastreaza Logest

6.              Informatii suplimentare

 

1.              CE ESTE LOGEST SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA

Logest este un contraceptiv oral combinat. Fiecare drajeu contine, in cantitati mici, doi hormoni feminini diferiti. Acestia sunt: gestoden (un progestativ) si etinistradiol (un estrogen). Datorita cantitatilor mici ale celor doi hormoni, Logest este considerat un contraceptiv oral cu doze scazute de hormoni. Deoarece toate drajeurile din ambalaj contin aceiasi hormoni in aceleasi doze, acesta este considerat un contraceptiv oral combinat monofazic.

De ce se utilizeaza Logest?

Logest este utilizat pentru prevenirea sarcinii.

Cand nu trebuie sa se utilizeze Logest ?

Nu utilizati contraceptive orale combinate daca suferiti de oricare dintre afectiunile mentionate mai jos. Daca va aflati in oricare dintre situatiile mentionate, spuneti medicului dumneavoastra inainte de a incepe sa utilizati Logest. Medicul dumneavoastra va poate sfatui sa utilizati un alt tip de contraceptiv oral sau o cu totul alta metoda (non-hormonala) de control al sarcinii.

·                Daca aveti sau ati avut vreodata o tulburare care sa afecteze circulatia sangelui, indeosebi acele afectiuni legate de tromboza (formarea unui cheag de sange) in vasele de sange ale picioarelor (tromboza venoasa profunda), ale plamanilor (embolism pulmonar), ale inimii (infarct miocardic) sau ale oricarei alte parti a corpului (vezi, de asemenea, pct. ,,Contraceptivul oral si tromboza”).

·                Daca aveti sau ati avut vreodata un atac vascular cerebral (determinat de catre un cheag de sange sau o ruptura a unui vas de sange al creierului).

·                Daca aveti sau ati avut vreodata o afectiune care poate fi un prim semn al infarctului miocardic (cum ar fi angina pectorala sau durerea in piept) sau al atacului vascular cerebral (cum ar fi atacul ischemic tranzitor sau atac vascular cerebral minor reversibil).

·                Daca aveti antecedente de migrena insotita de simptome vizuale, tulburari de vorbire sau senzatie de slabiciune sau amorteala la nivelul oricarei parti a corpului dumneavoastra.

·                Daca aveti diabet zaharat cu afectare vasculara.

·                Daca aveti sau ati avut pancreatita (inflamatie a pancreasului) asociata cu concentratii crescute ale substantelor grase in sangele dumneavoastra.

·                Daca aveti icter (colorarea in galben a pielii) sau boala hepatica severa.

·                Daca aveti sau ati avut un tip de cancer care poate sa creasca sub influenta hormonilor sexuali (de exemplu cancer de san sau al organelor genitale).

·                Daca aveti sau avut o tumora hepatica benigna sau maligna.

·                Daca aveti orice fel de sangerare vaginala inexplicabila.

·                Daca sunteti gravida sau credeti ca s-ar putea sa fiti gravida.

·                Daca sunteti alergica (hipersensibila) la gestoden sau etinilestradiol sau la oricare dintre celelalte componente ale Logest.

 

Daca oricare dintre aceste afectiuni apar pentru prima data in timp ce utilizati contraceptivul oral, intrerupeti imediat utilizarea acestuia si adresati-va medicului dumneavoastra. In acest timp puteti utiliza metode contraceptive non-hormonale. Vezi, de asemenea, pct. ,,Informatii generale” in cadrul paragrafului urmator.

 

2.              INAINTE DE A UTILIZA LOGEST

 

Ce trebuie sa stiti inainte de a utiliza Logest ?

·                Informatii generale

In acest prospect, sunt descrise cateva situatii in care trebuie sa intrerupeti utilizarea contraceptivului oral sau in care siguranta utilizarii contraceptivului oral poate fi diminuata. In astfel de situatii nu trebuie sa aveti contact sexual sau trebuie sa utilizati metode contraceptive suplimentare non- hormonale, de exemplu: sa utilizati prezervativul sau alta metoda de bariera. Nu utilizati metoda calendarului sau a temperaturii locale. Aceste metode nu pot fi sigure deoarece contraceptivul influenteaza modificarile obisnuite alte temperaturii locale si ale mucusului cervical care apar in timpul ciclului menstrual.

Ca toate contraceptivele, Logest nu protejeaza impotriva infectiei cu HIV (SIDA) sau a altor boli cu transmitere sexuala.

·                Inainte de a incepe sa utilizati Logest

Daca este utilizat contraceptivul oral combinat in cazul in care suferiti de oricare dintre afectiunile mentionate mai jos s-ar putea sa fie necesar sa fiti monitorizata cu atentie. Medicul dumneavoastra va poate explica aceasta. De aceea, daca va aflati in oricare dintre aceste situatii, spuneti medicului dumneavoastra inainte de a incepe sa utilizati Logest.

·                Fumati.

·                Aveti diabet zaharat.

·                Sunteti supraponderala.

·                Aveti hipertensiune arteriala.

·                Aveti o boala a valvelor inimii sau o anumita tulburare a ritmului inimii.

·                Aveti inflamatie a venelor (flebita superficiala).

·                Aveti varice.

·                Cineva dintre rudele dumneavoastra directe apropiate a avut tromboza, infarct miocardic sau atac vascular cerebral.

·                Suferiti de migrena.

·                Suferiti de epilepsie.

·                Dumneavoastra sau cineva dintre rudele dumneavoastra directe apropiate aveti sau ati avut concentratii crescute ale colesterolului sau trigliceridelor (substante grase) in sange.

·                Oricine dintre rudele dumneavoastra directe apropiate a avut cancer de san.

·                Aveti boala hepatica sau a veziculei biliare.

·                Aveti boala Crohn sau colita ulcerativa (boala intestinala inflamatorie cronica).

·                Aveti lupus eritematos sistemic (LES, o boala care afecteaza pielea de pe intreaga suprafata a corpului).

·                Aveti sindrom hemolitic uremic (SHU), o boala care afecteaza coagularea sangelui si care determina insuficienta renala).

·                Aveti siclemie.

·                Aveti o afectiune care a aparut pentru prima data sau s-a agravat in timpul sarcinii sau al utilizarii anterioare a hormonilor sexuali (de exemplu: pierderea auzului, o boala metabolica numita porfirie, o boala a pielii numita herpes gestational, o boala neurologica numita coreea Sydenham).

·                Daca aveti sau ati avut chloasma (pete cutanate de pigmentare cafenii, mai ales la nivelul fetei); in acest caz trebuie sa evitati expunerea excesiva la lumina solara sau radiatiile ultraviolete.

·                Daca prezentati angioedem ereditar, estrogenii exogeni pot induce sau accentua simptomele angioedemului.Trebuie sa va adresati medicului imediat ce apar simptome ca inflamari ale fetei, limbii si/sau faringelui si/sau dificulati la inghitire sau urticarie alaturi de dificultati de respiratie

Daca oricare dintre situatiile de mai sus apar pentru prima data, reapar sau se agraveaza in timp ce utilizati contraceptivul, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra.

 

Contraceptivul oral si tromboza

Tromboza inseamna formarea unui cheag de sange care poate bloca un vas de sange.

Tromboza poate apare cateodata la nivelul venelor profunde ale piciorului (tromboza venoasa profunda). Daca acest cheag de sange este mobilizat de la nivelul venei in care s-a format poate sa ajunga si sa blocheze arterele din plamani, determinand asa-numitul ,,embolism pulmonar”. Tromboza venoasa profunda apare rar. Riscul aparitiei tromboembolismului venos este maxim in cursul primului an cand femeia foloseste pentru prima oara un COC Poate sa apara si daca nu utilizati contraceptivul oral. Poate sa apara, de asemenea, daca ramaneti gravida. Riscul de aparitie este mai mare la persoanele care utilizeaza contraceptivul oral decat la cele care nu il utilizeaza dar nu la fel de mare cum este cel din timpul sarcinii.

Cheagurile de sange pot, de asemenea, sa apara, foarte rar la nivelul vaselor de sange ale inimii (determinand un infarct miocardic) sau ale creierului (determinand un accident vascular cerebral). Cheagurile de sange pot sa apara foarte rar si la nivelul ficatului, intestinului, rinichilor sau ochilor.

Foarte rar tromboza poate determina invaliditate permanenta sau poate pune in pericol viata. Riscul de aparitie a infarctului miocardic sau al accidentului vascular cerebral creste pe masura ce inaintati in varsta. Nu trebuie sa fumati cand utilizati contraceptivul oral, mai ales daca aveti varsta peste 35 ani.

Daca apare hipertensiunea arteriala in timp ce utilizati contraceptivul oral, vi se poate spune sa intrerupeti utilizarea acestuia.

Riscul de aparitie a trombozei venoase profunde este temporar crescut ca urmare a unei operatii sau imobilizari (de exemplu: cand aveti un picior sau ambele picioare in ghips sau in atele). Riscul poate fi si mai mare la femeile care utilizeaza contraceptivul oral. Spuneti medicului dumneavoastra ca utilizati contraceptivul oral, cu o perioada de timp destul de mare inainte oricarei spitalizari sau interventii chirurgicale programate. Medicul dumneavoastra va poate spune sa intrerupeti utilizarea contraceptivului oral cu cateva saptamani inainte de efectuarea interventiei chirurgicale sau in orice moment al perioade de imobilizare. Medicul dumneavoastra va va spune, de asemenea cand puteti sa reincepeti sa utilizati contraceptivul oral dupa ce v-ati insanatosit.

Daca observati semne posibile ale unei tromboze, incetati sa utilizati contraceptivul oral si adresati-va imediat medicului dumneavoastra (vezi, de asemenea, ,,Cand trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra”).

 

Drajeul si cancerul

Cancerul de san a fost diagnosticat putin mai des la femeile care utilizeaza contraceptivul oral decat la cele care nu utilizeaza si care au aceeasi varsta. Aceasta usoara crestere a numarului diagnosticelor de cancer de san dispare treptat in decurs de 10 ani dupa intreruperea utilizarii contraceptivului oral. Nu se stie daca diferenta este cauzata de catre contraceptivul oral. Aceasta diferenta s-ar putea datora frecventei mai mari a controalelor medicale, care au permis diagnosticarea mai precoce a cancerului de san.

 

In cazuri rare, a fost raportata aparitia tumorilor hepatice benigne si, chiar mai rar, a tumorilor hepatice maligne la femeile care utilizeaza contraceptivul oral. Aceste tumori pot fi cauza unor sangerari interne. Adresati-va medicului dumneavoastra imediat daca observati aparitia unei dureri severe in abdomenul dumneavoastra.

 

Cel mai important factor de risc al cancerului de col uterin este infectia persistenta cu papilomavirusul uman (HPV). Unele studii epidemiologice au indicat ca utilizarea indelungata a COC poate contribui in mod suplimentar la cresterea acestui risc dar nu exista inca consens referitor la masura in care aceste date pot fi atribuite unor factori de confuzie, de exemplu: screening-ul pentru cancerul de col uterin sau comportamentul sexual inclusiv utilizarea metodelor contraceptive de bariera.

 

Drajeul si sarcina

Logest nu trebuie folosit de catre femeile care sunt sau care cred ca pot fi insarcinate. Daca banuiti ca sunteti insarcinata in timpul tratamentului cu Logest, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra cat mai repede posibil.

Drajeul si alaptarea

In general, nu este recomandata utilizarea de Logest in timpul perioadei de alaptare. Daca doriti sa luati Drajeul in timpul perioadei de alaptare, va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra.

 

Drajeul si capacitatea de a conduce vehicule

Nu s-au observat efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule

Drajeul si alte medicamente

Anumite medicamente pot impiedica Drajeul sa actioneze eficient. Acestea includ medicamentele utilizate in tratamentul epilepsiei (de ex. primidona, fenitoina, barbiturice, carbamazepina, oxcarbazepina, topiramat, felbamat); al tuberculozei (de ex. rifampicina, rifabutin) si infectiei HIV (de ex. ritonavir,nevirapin ); antibiotice (de ex. peniciline, tetracicline, griseofulvina) pentru alte boli infectioase; si preparatele naturiste pe baza de sunatoare (folosite in principal ca tratament al starilor depresive). Drajeul poate de asemenea influenta actiunea altor medicamente.

Drajeul poate interfera cu actiunea altor medicamente,exemplu medicamente ce contin ciclosporin sau antiepilepice, lamotrigina.

Va rugam, sa  informati, medicul dumneavoastra sau farmacistul daca luati sau ati luat recent vreun medicament sau produs naturist, inclusiv cele eliberate fara reteta. De asemenea, spuneti oricarui alt medic sau stomatolog care va prescrie alt medicament (sau farmacistului care vi-l elibereaza) ca utilizati Logest . Ei va pot informa daca sunt necesare masuri contraceptive suplimentare si, daca da, pentru cat timp.

Cand trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra

Controale medicale regulate

Cand utilizati contraceptivul oral, medicul dumneavoastra va va spune sa reveniti pentru controale medicale regulate.

Adresati-va medicului dumneavoastra cat mai curand posibil daca:

·                Observati orice modificare a starii dumneavoastra de sanatate, mai ales in cazul modificarilor prezentate in acest prospect (vezi, de asemenea, ,,Nu utilizati Logest” si ,,Aveti grija deosebita cand utilizati Logest”; nu uitati atentionarile referitoare la rudele dumneavoastra directe apropiate).

·                Simtiti o umflatura la nivelul sanului dumneavoastra.

·                Intentionati sa utilizati alte medicamente (vezi, de asemenea, ,,Utilizarea altor medicamente”).

·                Urmeaza sa fiti imobilizata sau sa vi se efectueze o interventie chirurgicala (adresati-va medicului dumneavoastra cu cel putin 4 saptamani inainte).

·                Aveti sangerare vaginala neobisnuita abundenta.

·                Daca uitati sa luati drajeuri in prima saptamana a unui nou ciclu de administrare si ati avut contact sexual in intervalul de 7 zile anterioare;

·                Aveti diaree severa.

·                Daca sangerarea menstruala nu a aparut de doua ori la rand sau credeti ca sunteti gravida (nu incepeti un nou ciclu de administrare pana cand medicul dumneavoastra nu va spune ca puteti face aceasta).

 

Intrerupeti utilizarea drajeurilor si adresati-va imediat medicului dumneavoastra daca observati semne posibile ale trombozei, infarctului miocardic sau accidentului vascular cerebral:

·                tuse neobisnuita

·                durere severa in piept care poate iradia in bratul stang

·                respiratie ingreunata

·                orice durere neobisnuita, severa sau prelungita sau atac de migrena

·                tulburari ale vorbirii

·                modificari bruste ale auzului, mirosului sau gustului

·                ameteli sau lesin

·                senzatie de slabiciune sau amorteala la nivelul oricarei parti a corpului dumneavoastra

·                durere severa in abdomenul dumneavoastra

·                durere severa sau umflarea oricarui dintre picioarele dumneavoastra

 

Aceste situatii si simptome mentionate mai sus sunt descrise si explicate mai detaliat in alte paragrafe ale acestui prospect.

 

3.              CUM SA UTILIZATI LOGEST

 

Contraceptivele orale combinate daca sunt administrate corect au o rata de esec de aproximativ 1% pe an. Aceasta rata de esec poate creste daca drajeurile sunt omise sau nu se administreaza corespunzator.

 

·                Cand si cum trebuie sa luati drajeurile?

 

Blisterul de Logest contine 21 drajeuri. Pe fiecare blister este marcata in dreptul fiecarui drajeu ziua saptamanii in care acesta trebuie luat. Luati drajeul in fiecare zi aproximativ la aceeasi ora, cu o cantitate suficienta de lichid, daca este necesar. Respectati sensul indicat prin sageti pana cand luati toate cele 21 drajeuri. In urmatoarele 7 zile nu luati nici un drajeu. Sangerarea menstruala trebuie sa apara in aceste 7 zile (sangerare de intrerupere). De obicei, aceasta apare la 2-3 zile dupa ce ati luat ultimul drajeu Logest. In a opta zi luati primul drajeu Logest dintr-un blister nou chiar daca sangerarea menstruala continua. Aceasta inseamna ca veti incepe mereu un blister nou in aceeasi zi a saptamanii si, de asemenea, sangerarea de intrerupere va debuta aproximativ in aceeasi zi, in fiecare luna.

 

·                Inceperea primului blister de Logest

 

Daca in luna trecuta nu ati utilizat contraceptive hormonale

Incepeti sa luati Logest in prima zi a ciclului menstrual, adica in prima zi a sangerarii menstruale. Luati drajeul in dreptul caruia este marcata ziua corespunzatoare a saptamanii. De exemplu, daca sangerarea menstruala debuteaza intr-o zi de Vineri, luati drajeul marcat cu Vineri (Vi). Apoi urmati respectati zilele conform marcajului. Logest va incepe sa actioneze imediat, nu este necesar sa utilizati o metoda contraceptiva suplimentara.

Puteti incepe, de asemenea, in intervalul dintre zilele 2-5 ale ciclului dumneavoastra menstrual, dar in acest caz trebuie sa utilizati, de asemenea, o metoda contraceptiva suplimentara (de bariera) in primele 7 zile ale administrarii drajeurilor in timpul primului ciclu menstrual.

 

Cand inlocuiti un alt contraceptiv oral combinat

 

Puteti incepe sa luati Logest in ziua urmatoare celei in care ati luat ultimul comprimat sau drajeu al contraceptivului oral utilizat in prezent (ceea ce inseamna ca nu trebuie sa lasati perioada de pauza). Daca blisterul contraceptivului oral utilizat in prezent continea si comprimate sau drajeuri fara substanta activa, puteti incepe sa luati Logest in ziua urmatoarei celei in care ati luat ultimul comprimat sau drajeu cu substanta activa (daca nu sunteti sigura ca stiti care este acesta adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului). Puteti incepe, de asemenea, mai tarziu, dar niciodata mai tarziu de ziua urmatoare perioadei de pauza corespunzatoare administrarii contraceptivului oral utilizat in prezent (sau dupa ultima administrare a comprimatului sau drajeului fara substanta activa al contraceptivului oral utilizat in prezent).

 

Daca respectati aceste instructiuni, nu este necesar sa utilizati metode contraceptive suplimentare.

Cand inlocuiti un contraceptiv oral care contine doar progesteron

Puteti intrerupe administrarea contraceptivului oral care contine doar progesteron in orice zi si puteti incepe sa luati Logest in ziua urmatoare, la aceeasi ora. Trebuie sa utilizati metode contraceptive suplimentare (de bariera) in primele 7 zile de administrare a drajeului atunci cand aveti contact sexual.

Cand inlocuiti un contraceptiv cu administrare injectabila, un implant sau dispozitiv intrauterin cu eliberare de progesteron (DIU)

Incepeti sa luati Logest in ziua in care ar trebui sa faceti urmatoarea injectie sau in ziua in care implantul sau DIU este indepartat. Trebuie, de asemenea, sa utilizati o metoda contraceptiva suplimentara (de bariera) in primele 7 zile de administrare a drajeului atunci cand aveti contact sexual.

Dupa ce ati nascut

Dupa ce ati nascut, medicul dumneavoastra va poate spune sa asteptati pana la aparitia primei menstruatii normale inainte de a incepe sa luati Logest. Uneori este posibil sa incepeti mai devreme.

Medicul dumneavoastra va va sfatui. Daca alaptati si doriti sa luati Logest, trebuie sa discutati mai intai cu medicul dumneavoastra.

Dupa pierderea unei sarcini sau avort

Medicul dumneavoastra va va sfatui.

Daca luati mai mult decat trebuie din Logest (supradozaj)

Nu au fost raportate reactii adverse severe ca urmare a administrarii unice a unui numar mare de drajeuri Logest. Daca ati luat cateva drajeuri o data s-ar putea sa aveti greata, varsaturi sau sangerare vaginala. Daca descoperiti ca un copil a luat Logest, adresati-va medicului dumneavoastra pentru a va sfatui.

Daca nu doriti sa ramaneti insarcinata, discutati cu medicul despre alte metode de control al sarcinii.

Cum sa procedati daca uitati sa luati drajeurile

·                Daca au trecut mai putin de 12 ore de cand trebuia sa luati drajeul, eficacitatea contraceptivului oral este mentinuta. Luati drajeul imediat ce v-ati amintit si luati drajeurile urmatoare asa cum ati stabilit.

·                Daca au trecut mai mult de 12 ore de cand trebuie sa luati drajeul, eficacitatea contraceptivului oral poate fi diminuata. Cu cat uitati sa luati mai multe drajeuri consecutive cu atat este mai mare riscul ca efectul contraceptivului oral sa fie scazut. Exista un risc mai mare de a ramane gravida in cazul in care uitati sa luati drajeurile de la inceputul sau sfarsitul blisterului. De aceea, trebuie sa respectati regulile prezentate mai jos (vezi, de asemenea, diagrama prezentata mai jos).

Ati uitat sa luati mai mult de un drajeu dintr-un blister

Cereti sfatul medicului dumneavoastra.

 

Ati uitat sa luati un drajeu in saptamana 1

Luati drajeul imediat ce v-ati amintit (chiar daca inseamna sa luati doua drajeuri in acelasi timp) si luati drajeurile urmatoare atunci cand ati programat. Utilizati o metoda de contraceptie suplimentara (de bariera) in urmatoarele 7 zile.

Daca ati avut contact sexual in saptamana anterioara zilei in care ati uitat sa luati drajeul, exista posibilitatea sa fiti gravida. Adresati-va imediat medicului dumneavoastra.

 

Ati uitat sa luati un drajeu in saptamana 2

Luati drajeul imediat ce v-ati amintit (chiar daca inseamna sa luati doua drajeuri in acelasi timp) si luati drajeurile urmatoare atunci cand ati programat. Eficacitatea contraceptivului este mentinuta. Nu trebuie sa utilizati metode contraceptive suplimentare.

 

Ati uitat sa luati un drajeu in saptamana 3

Puteti alege oricare dintre urmatoarele optiuni, fara a fi necesare metode contraceptive suplimentare.

1.   Luati drajeul imediat ce v-ati amintit (chiar daca inseamna sa luati doua drajeuri in acelasi timp) si luati drajeurile urmatoare atunci cand ati programat. Incepeti urmatorul blister imediat dupa ce l- ati terminat pe cel utilizat in prezent astfel incat sa nu fie perioada de pauza intre blistere. S-ar putea sa nu apara sangerare de intrerupere pana cand terminati al doilea blister dar s-ar putea sa apara sangerari minore sau spontane in zilele in care luati contraceptivul.

sau

2.   Nu mai luati drajeurile ramase in blisterul utilizat in prezent, lasati o perioada de pauza de 7 zile sau mai putin (luati, de asemenea, in calcul si ziua in care ati uitat sa luati drajeul) si continuati cu blisterul urmator. In cazul in care utilizati aceasta metoda puteti incepe blisterul urmator in aceeasi zi a saptamanii pe care ati ales-o.

·                Daca ati uitat sa luati drajeuri dintr-un blister si nu apare sangerarea menstruala in primul interval normal de pauza, puteti fi gravida. Adresati-va medicului dumneavoastra inainte de a incepe blisterul urmator.

Ce trebuie sa faceti daca…..

…suferiti de tulburari gastro-intestinale (de exemplu: varsaturi, diaree severa)

Daca varsati sau aveti diaree severa, cantitatile de substante active din componenta Logest pot sa nu fie absorbite complet. Daca varsati in decurs de 3-4 ore dupa ce ati luat drajeul, situatia este similara celei in care ati uitat sa luati drajeul. De aceea, urmati recomandarile facute pentru cazul in care uitati sa luati drajeul. Daca aveti diaree severa va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra.

 

… doriti sa intarziati aparitia unei menstruatii

Va puteti intarzia menstruatia daca incepeti un nou blister Logest imediat dupa terminarea celui anterior. Puteti continua sa luati din acest blister cat timp doriti, pana la terminarea sa. Cand doriti sa lasati sa apara menstruatia trebuie doar sa nu mai luati drajeurile. In timp ce utilizati al doilea blister pot sa apara sangerari spontane sau minore in zilele in care luati drajeurile. Incepeti sa utilizati un nou blister dupa intervalul normal de pauza de 7 zile.

 

… doriti sa schimbati data la care apare menstruatia

Daca luati drajeurile asa cum v-a fost recomandat, menstruatia va apare la aproximativ aceeasi data la interval de 4 saptamani. Daca doriti sa modificati data, scurtati (nu prelungiti niciodata) urmatorul interval de pauza. De exemplu: daca menstruatia apare, de obicei, intr-o zi de Vineri si doriti ca pe viitor sa apara intr-o zi de Marti (cu 3 zile mai devreme) trebuie sa incepeti urmatorul blister cu 3 zile mai devreme decat in mod obisnuit. Daca scurtati prea mult intervalul de pauza (de exemplu: 3 zile sau mai putin) s-ar putea sa nu apara sangerarea de intrerupere in acest interval. S-ar putea sa apara sangerare spontana sau minora in timpul utilizarii blisterului urmator.

 

… aveti sangerare neasteptata

Ca in cazul celorlalte contraceptive orale, in decursul primelor luni, puteti sa observati aparitia unei sangerari neregulate (sangerare minora sau spontana) in intervalul dintre doua menstruatii. Trebuie sa luati masuri de igiena, dar continuati sa luati drajeurile in mod normal. Sangerarile vaginale neregulate dispar, de obicei, odata ce organismul s-a obisnuit cu contraceptivul (de obicei dupa aproximativ 3 cicluri de administrare a drajeurilor). Daca sangerarea continua, devine abundenta sau reapare, spuneti medicului dumneavoastra.

 

… nu a aparut o menstruatie

Daca ati luat toate drajeurile asa cum v-a fost recomandat si nu ati varsat, nu ati avut diaree severa si nu ati utilizat alte medicamente este putin probabil sa fiti gravida. Continuati sa luati Logest ca de obicei.

Daca menstruatia nu apare de doua ori la rand, puteti fi gravida. Spuneti imediat medicului dumneavoastra. Nu incepeti blisterul de Logest urmator pana cand medicul dumneavoastra nu v-a investigat pentru diagnosticarea sarcinii.

 

… incetati sa luati Logest

Puteti sa incetati sa luati Logest oricand doriti. Daca intrerupeti deoarece doriti sa ramaneti gravida, se recomanda, de obicei sa asteptati pana la aparitia unei menstruatii normale inainte de a incerca sa ramaneti gravida. Aceasta va va ajuta sa anticipati momentul nasterii.

Daca nu doriti sa ramaneti gravida, intrebati medicul dumneavoastra despre alte metode de contraceptie.

 

4.              REACTII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Logest poate provoca reactii adverse.

Anuntati medicul dumneavoastra cand observati orice reactie adversa, in special daca este severa sau persistenta sau daca apar modificari ale starii de sanatate care credeti ca pot fi provocate de contraceptive.

Reactii adverse severe

Reactiile adverse severe asociate utilizarii contraceptivului oral, precum si simptomele acestora sunt descrise in urmatoarele paragrafe: ,,Contraceptivul si tromboza/Contraceptivul si cancerul”. Va rugam sa cititi aceste paragrafe pentru informatii suplimentare si sa va adresati medicului dumneavoastra atunci cand este cazul.

Alte reactii adverse posibile

Urmatoarele reactii adverse au fost raportate de catre cele care utilizeaza contraceptivul oral, desi pot sa nu fie determinate de catre contraceptiv. Aceste reactii adverse pot sa apara in primele luni de utilizare a contraceptivului si se amelioreaza in timp.

Daca aveti angioedem ereditar, estrogenii exogeni pot induce sau accentua simptomele angioedemului, (vezi „Inainte de inceperea ulilizarii Logest”).

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grav? sau daca observati orice reactie advers? nementionat? in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

 

5.              CUM SE PASTREAZA LOGEST

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

A nu se pastra la temperaturi peste 25°C. A se pastra in ambalaj original pentru a fi protejat de lumina.

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj

 

6.              INFORMATII SUPLIMENTARE Ce contine Logest

–                 Substantele active sunt: gestoden si etinil estradiol. Fiecare drajeu contine gestoden 0,075 mg si etinilestradiol 0,02 mg.

–           Celelalte componente sunt: lactoza monohidrat, amidon de porumb, povidona 25000, stearat de magneziu, zahar, povidona 700000, macrogol 6000, carbonat de calciu, talc, ceara montanglicol.

 

Cum arata Logest si continutul ambalajului

Logest este disponibil sub forma de drajeuri de culoare alba, biconvexe, de forma rotunda, cu diametru de 5 mm. Logest este ambalat in cutii care contin cate un blister tip calendar din PVC/Al a 21 drajeuri.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si producatorul

 

BAYER PHARMA AG

Müllerstraße 178, 13353 Berlin, Germania

 

Mai multe despre Drajeu

Drajeul combinat poate avea de asemenea si efecte benefice pentru sanatate nelegate de efectul contraceptiv.

·                Menstruatia dumneavoastra poate fi mai putin abundenta si poate dura mai putin. In consecinta, riscul de aparitie a anemiei poate fi mai scazut. Durerile menstruale pot sa fie mai putin severe sau pot sa dispara complet.

·                In plus, a fost raportata aparitia mai putin frecventa a unor tulburari grave care apar la femeile care utilizeaza contraceptive orale care contin 50 micrograme etinilestradiol (,,contraceptive orale cu doza crescuta”). Acestea sunt boala benigna a sanului, chisturile ovariene, infectiile pelvine (boala inflamatorie pelvina sau BIP), sarcina ectopica (sarcina in cazul careia embrionul este implantat in afara uterului) si cancerul endometrului (mucoasa care captuseste uterul) si ovarelor. Acestea pot sa apara si in cazul utilizarii contraceptivelor orale cu doza scazuta dar pana in prezent nu au fost confirmate decat cazuri de cancer endometrial si ovarian.

Acest prospect a fost aprobat in Iunie, 2013.

Pentru orice informatii despre acest medicament, va rugam sa contactati reprezentantii locali ai detinatorului.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel