Sari la conținut

Despre dependenţa de sânge, insensibilitatea la durere şi alte boli bizare

Există ceva mai ciudat decât o persoană perfect sănătoasă care se crede moartă şi are corpul în putrefacţie, sau cineva care simte nevoia acută să-şi bea propriul sânge sau sângele altora? Vă prezentăm mai jos un top al celor mai ciudate afecţiuni tratate de doctori.

1. Vampirismul

În cadrul unui raport, o echipă de medici din Turcia au vorbit despre o boală pe care o descriu ca fiind o formă a vampirismului caracterizată prin dependenţa de sânge şi personalitatea multiplă.

Ei au semnalat cazul unui bărbat de 23 de ani care a început să-şi facă tăieturi pe braţe, piept şi abdomen lăsând apoi sângele să curgă într-o ceaşcă pentru a-l putea bea. Peste ceva timp, el a început să simtă o nevoie acută de a bea sânge aşa că a început să-şi găsească şi alte surse.

Tânărul a fost arestat de mai multe ori după ce a înjunghiat şi a muşcat mai multe persoane pentru a le bea sângele.

2. Sindromul Cotard

Cunoscut şi sub denumirea de sindromul cadavrului umblător, Sindromul Cotard este caracterizat de o stare de delir în care pacientul insistă că a murit sau că o parte a corpului său a putrezit. Acest sindrom este extrem de rar, fiind de obicei întâlnit la pacienţii ce suferă de schizofrenie şi de tulburări bipolare.

Cotard a descris această negare psihotică a propriei existenţe ca fiind o stare demenţială profundă, melancolică, de multe ori asociată cu o ipohondrie extremă. Acest sindrom afectează copiii, adolescenţii şi persoanele în vârstă, fiind de obicei una din manifestările schizofreniei sau ale tulburării bipolare.

Există şi o cauză fizică a acestei afeţiuni: regiunea creierului responsabilă cu recunoaşterea facială se deconectează de zona responsabilă cu emoţiile. De aceea, atunci când se privesc în oglindă, persoanele care suferă de acest sindrom, îşi recunosc chipul, dar nu mai au răpunsul emoţional obişnuit.

Un caz extrem al sindromului Cotard a fost descris de către Dr. Christopher Gardner-Thorpe de la Spitalul din Exeter.

O pacientă în vârstă de 59 de ani descria cum simte şocuri electrice în ambele braţe, iar din când în când experimenta episoade în care avea senzaţia că bucăţi de carne din corpul ei dispar.

Femeia simţea cum carnea de pe abdomen şi de pe membre cade, iar un lichid din interiorul
său se scurge. Aceasta se panica, având senzaţia că un proces de descompunere are loc, urmând să o reducă la nimic. Având senzaţia că întregul corp îi dispare, femeia s-a uitat în timpul unui episod în oglindă, unde i s-a părut că îşi vede maxilarul alb, ca şi cum toată carnea ar fi dispărut. Pacienta a fost tratată cu metiprednisolon, însă iluziile de tip Cotard au continuat să apară episodic, la câteva luni.

3. Geamănul parazit

Când o pereche de gemeni începe să se dezvolte în uter, iar cei doi embrioni nu se separă complet, unul îl domină pe celălalt, care nu se mai dezvoltă şi se transformă într-un geamăn parzit- o grupare incoştientă şi nefuncţională formată din diferite părţi ale corpului care rămân ataşate embrionului sănătos. În unele cazuri, geamănul sănătos este născut şi crescut împreună cu acele părţi ale corpului.

Aşa s-a întâmplat în secolul al XIX lea, în cazul lui Laloo, un bărbat din India care avea ataşat de abdomen un geamăn parazit care avea ambele braţe, ambele picioare şi penisul, însă nu avea cap.

Astăzi, există metode prin care geamănul parazit este îndepărtat.

4. Boala Morgellon

Boala Morgellons este adesea descrisă ca fiind o „dermatopatie inexplicabilă” sau o „parazitoză delirantă”- o boală psihică care face oamenii să creadă că pielea lor e infestată cu paraziţi şi că li se plimbă ceva pe sub piele, de aceea simt o nevoie constantă de a se scărpina cauzându-şi leziuni grave ale pielii.

5. Insensibilitatea la durere

Durerea este o reacţie a organismului care ne avertizează că ceva nu este în regulă şi care în multe situaţii ne poate salva viaţa. De aceea, persoanele care s-au născut cu această boală genetică mor devreme din cauza rănilor pe care nu le observă. Chiar dacă îşi muşcă limba, îşi rup oasele sau se înţeapă în ochi, persoanele care suferă de această afecţiune nu simt nimic.

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel