Din cuprinsul articolului
Nu contează câtă mișcare faci, ci faptul că o faci, spun experții americani care recunosc că jumătate din compatrioții lor nu fac cei 10.000 de pași despre care se spune că ar fi target-ul perfect! O plimbare de cinci minute pe zi reduce riscul de deces prematur
Dana Lascu
Mare parte din campaniile de sănătate publică susțin că trebuie să facem 30 de minute de sport pe zi, de preferință exerciții de intensitate moderată. Dar, un studiu realizat de Societatea Americană de Cancer, a constatat că cei care fac chiar și activitate fizică minimă au mai puține șanse să moară prematur decât cei care nu o fac deloc.
Studiul arată că, în mod special, mersul pe jos e benefic, chiar dacă nu se fac mult aclamații 10.000 de pași, activitatea de acest gen având ca efect scăderea riscului de a muri de cancer sau boli respiratorii și cardiovasculare.
Autorul principal al studiului, dr. Alpa Patel, notează că această formă de exercițiu este importantă, cu atât mai mult cu cât este și accesibilă.
Mersul pe jos întărește plămânii
„Plimbarea a fost descrisă ca fiind „exercițiul perfect”, deoarece este simplu de făcut, gratuită, convenabilă, nu necesită niciun echipament special sau nicio pregătire, și se poate face la orice vârstă”, a explicat el, într-un comunicat de presă.
Mult proclamatul target de 10.000 de pași pe zi însemană, în fapt, circa 8 kilometri, dat în SUA, spre exemplu, doar aproape jumătate dintre americani ating această distanță. Mai mult de jumătate dintre ei merg zilnic mai puțin de jumătate din această distanță e zi, mai ales că sunt obișnuiți să meargă la muncă cu mașina sau cu transportul în comun, arată un alt studiu, al cercetătorilor de la Universitatea Stanford, prezentat la începutul acestui an.
Revenit la concluziile studiului realizat de Asociația Americană de Cancer, mersul pe jos este asociat și cu reducerea riscului cu decese datorate unor boli respiratorii. Cei care nu au efectuat alte exerciții, ci doar au mers mai mult de șase ore pe săptămână, au risc de deces din cauza acestei patologii mai mic cu 35%. În același context scade și riscul de deces prematur datorat cancerului (cu 9%), dar și cel datorat bolilor cardiovasculare (cu 20%).