Odata cu trecerea timpului, nu numai pielea imbatraneste, ci si zona intima, la fel ca restul corpului, numai ca aceste semne nu sunt vizibile asa cum sunt ridurile, pe care le vedeti zilnic in oglinda.
„Un vagin sanatos va continua sa se schimbe pe masura ce trece timpul – este absolut normal. Tranzitia este importanta in viata, cum ar fi sarcina si menopauza, care vor avea un efect asupra organelor genitale, la fel ca si in restul corpului”, spune dr. Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologicie.
Dupa 30 de ani
Daca luati sau ati luat anticonceptionale, vaginul ar putea deveni mai uscat dupa varsta de 30 de ani, deoarece aceasta pilula opreste ovulatia si este posibil sa nu se mai produca atat de multa secretie naturala in acest moment al lunii.
„Unele femei pot suferi efecte negative din cauza pastilelor pentru controlul nasterii deoarece acestea blocheaza hormonii de sex masculin numiti androgeni si vulva are receptori de androgeni. Cu toate acestea, situatia variaza de la femeie la femeie. Sarcina si nasterea pot avea, de asemenea, un impact masiv asupra vaginului, precum si asupra vulvei”, afirma specialistul.
Din fericire, vaginul este o parte extrem de rezistenta a corpului si, datorita elasticitatii si aprovizionarii cu sange, un vagin sanatos tinde sa revina la normal in sase saptamani de la nastere. Cu toate acestea, medicii recomanda efectuarea exercitiilor pelviene pentru a ajuta lucrurile, deoarece forta aplicata muschilor pelvieni in timpul travaliului poate provoca daune.
Dupa varsta de 40 de ani
Daca ati trecut de varsta de 40 de ani, ati putea sa observati modificari ale pielii sau pigmentului ca rezultat al epilarii zonei intime. In afara de modificarile legate de sarcina, un vagin sanatos va ramane in mare parte neschimbat pana cand nu ajungeti la cei patruzeci de ani. Cu toate acestea, in decursul acestui deceniu, nivelurile hormonale incep sa scada, din cauza perimenopauei. In acest moment, puteti observa reducerea elasticitatii, subtierea peretilor vaginali si inceputul uscaciunii vaginale, care poate duce la mancarime, arsura si roseata.
Dupa 50 de ani
Cele mai multe femei trec prin menopauza de la varste cuprinse intre 50 si 52 de ani – acest lucru va avea un impact enorm asupra unui vagin normal.
Nivelurile estrogenice epuizate au ca rezultat o mucoasa vulvara mai subtire, mai putin elastica si mai uscata, din cauza pierderii grasimii si a colagenului. Acest lucru poate provoca iritatii in timpul actului sexual.
„Pe masura ce nivelurile de hormoni scad, corpul opreste producerea anumitor bacterii – acest lucru va modifica nivelul pH-ului unui vagin normal, facandu-l mai acid. In absenta acestei bacterii bune, veti fi mai predispuse la infectii precum infectiile tractului urinar si vaginoza bacteriana, precum si infectiile cu transmitere sexuala”, explica dr. Silviu Istoc.
De la 60 de ani
In timp ce alte simptome ale menopauzei se vor opri treptat, modificarile vaginului vor continua pana la varsta de 60 de ani. Pana atunci, aproape 60% dintre femei au probleme cu uscaciunea vaginala.
Acest lucru poate provoca probleme pentru viata sexuala. Cand sexul dauneaza femeilor dupa menopauza, exista aceasta reactie involuntara, anticipati ca aveti aceste simptome pentru a va proteja.
Daca sunteti ingrijorata cu privire la vagin sau va simtiti fizic incomoda, este important sa solicitati asistenta medicala indiferent de varsta. Cu toate acestea, amintiti-va ca un vagin sanatos va suferi modificari.