Sari la conținut

Unul dintre miturile referitoare la efectele stresului asupra sănătăţii a fost demontat

Majoriatea oamenilor consideră că stresul contribuie la dezvoltarea anumitor boli printre care şi cancerul, însă până acum nu au existat dovezi concrete în acest sens.

Stresul şi în special stresul de la locul de muncă era considerat unul dintre cauzele apariţiei cancerului deoarece, hormonii stresului pot favoriza inflamaţia cronică, unul din factorii care joacă un rol important în dezvoltarea şi progresia cancerului.

În plus, persoanele stresate au mai multe şanse să fumeze, să bea, să aibă probleme cu greutatea, factori asociaţi riscului apariţiei mai multor tipuri de cancer.

 Pentru a descoperi adevăratele efecte ale stresului, o echipă de cercetători de la Institutul Finlandez de Sănătate şi de la University College din Londra au analizat rezultatele a 12 studii europene efectuate între 1985 şi 2008 care au inclus 116.000 de participanţi.

Cercetătorii au evaluat nivelul de stres de la locul de muncă în funcţie de 4 categorii: slujbe stresante, slujbe active, slujbe pasive şi slujbe cu un nivel scăzut de stres.
Niciunul dintre participanţi nu avea cancer la începutul studiului. Ei au fost urmăriţi timp de 12 ani, după care cercetărorii au analizat factorii care au dus la apariţia unor cazuri de cancer în rândul participanţilor.

Vestea bună: meta-analiza nu a găsit nicio dovadă a unei asocieri dintre stresul de locul de muncă și riscul de cancer în general sau riscul de cancer colorectal, pulmonar, de sân sau de prostată.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel