Kate Middleton, însărcinată cu al treilea copil, suferă de „Hyperemesis gravidarum”, o formă severă de greață și vărsături în timpul sarcinii, care este mult mai gravă decât toxicoza obișnuită din timpul gravidității, pe care femeile o simt de obicei dimineața. Această patologie afectează unu la sută dintre femeile gravide și poate fi mortală, avertizează medicii.
„Hyperemesis gravidarum” e a doua cauză de spitalizare în timpul sarcinii și poate duce la deshidratare, periculoasă atât pentru mamă cât și pentru făt. Dacă apare deshidratarea, există un risc crescut ca bebelușul să dezvolte malformații, din cauză că vărsăturile frecvente pot duce la eliminarea lichidului amniotic.
Boala nu dispare până la naștere însă, în unele cazuri, simptomele se pot ameliora când sarcina ajunge la 20 de săptămâni.
Principalele caracteristici ale bolii sunt:
- Greață și vărsături care nu se atenuiază, practic, pe tot parcursul sarcinii. Medicii spun că unele femei vomită chiar și de 50 de ori pe zi.
- Pierdere semnificativă în greutate. Gravidele pot pierde până la 5% din greutatea corporală pe care o aveau până la sarcină.
- Deshidratare.
- Tensiunea arterială scăzută – hipotensiune, atunci când vă ridicați în picioare.
- Cetoza – o afecțiune gravă, care duce la acumularea de substanțe chimice acide în sânge și urină. Cetonele sunt produse atunci când organismul descompune mai multe grăsimi, și nu glucoză, pentru a oferi energia necesară corpului.
- Constipație, cauzată de deshidratare.
- Simț al mirosului extrem de sporit
- Salivă în exces, un simptom cunoscut sub numele de „ptyalism”
- Dureri de cap
- Escare, cauzate de șederea îndelungată în pat
- Episoade de incontinență urinară din cauza vărsăturilor în conbinație cu hormonul sarcinii.
Simptomele, cred unii medici, se datorează nivelurilor ridicate ale hormonului de sarcină (BHCG). Prin urmare, această patologie este mai frecventă la sarcinile multiple (de exemplu, gemeni). Asta pentru că în astfel de cazuri hormonii de sarcină ajung la niveluri mai ridicate decât în cazul unei sarcini individuale. De asemenea, afecțiunea este mai frecventă la femeile care au avut antecedente de acest fel în sarcinile anterioare.
Deși este mai greu de suportat, atâta vreme cât „hiperemesis gravidarum” este gestionată în mod corespunzător și este bine controlată, medicii spun că nu se consideră ca fiind un factor negativ pentru sănătatea fătului. Cele mai multe femei cu hiperemesis pot duce o viață normală, dacă gestionează simptomele corect – iau medicamentele indicate de medic, se odihnesc bine și își schimbă stilul de viață.