Sari la conținut

Injecția miracol care stopează transpirația excesivă

Toate persoanele transpira, de obicei mai abundent in perioada de vara, atunci cand sunt obosite sau stresate, daca fumeaza, consuma alcool, sunt supraponderale si evident, dupa exercitii fizice intense. O mica parte observa, insa, ca transpiratia lor depaseste mult nivelul celorlalti si este evidenta chiar si in conditii statice, caz in care este vorba de cele mai multe ori despre o probleme medicala: hiperhidroza. La momentul actual, injectiile cu toxina botulinica reprezinta o speranta reala pentru o ameliorare relativ usoara a acestei afectiuni, procedura asigurand rezultatele dorite intr-un timp relativ scurt: 1-2 saptamani.

Confruntarea cu transpiratia in exces este o problema jenanta care duce, in mod evident, la tentative de a masca efectele transpiratiei excesive, cum ar fi purtatea de haine adecvate, mai multe randuri de haine la serviciu sau scoala, folosirea de pudra de talc, diverse anti perspirante sau tratamente medicale. Majoritatea pacientilor trec printr-un “carusel emotional” si multe frustrari in procesul de ameliorare a hiperhidrozei.

Din fericire, medicina moderna ofera mai multe optiuni de a tine sub control hiperhidroza, printre care s-au remarcat drept o solutie excelenta injectiile cu toxina botulinica aplicate la nivel local in zonele care transpira excesiv.

“Folosita in estetica pentru tratamentul ridurilor dinamice de la nivelul fetei, in cazul hiperhidrozei toxina botulinica blocheaza acetilcolina, combustibilul glandelor sudoripare iar rezultatul este o secretie mult redusa pe o perioada de pana la 6 luni. Tratamentul este recunoscut ca fiind cea mai eficienta metoda de a reduce semnificativ transpiratia excesiva si este aprobat de organizatiile de regularizare a tratamentelor si medicamentelor”, explica domnul doctor Laurentiu Vladau, specialist dermatolog.

Desfasurarea procedurii                                                                                                                                                                                                                        

Tehnica este relativ standardizata si stapanita foarte bine de medicii dermatologi. Este cel mai frecvent folosita pentru tratamentul transpiratiei excesive axilare si consta in injectarea superficiala a substantei in mai multe puncte la nivelul axilelor, sistematic si in cantitati suficiente pentru a obtine un efect terapeutic.

“Toxina botulinica este extrasa sintetic din bacteria Clostridum botulinum. In cantitati mici ea va provoca o amortire temporara a muschilor injectati si din acest motiv este folosita in medicina pentru diverse afectiuni caractetizate prin spasm muscular sau hiperactivitate musculara. Incercarile de a injecta cantitati reduse pentru a diminua costul procedurilor duc la un efect mai slab si de mai mica durata”, completeaza domnul doctor Laurentiu Vladau, dermatolog.

Recomandari

Injectarea este minim dureroasa, iar pacientii isi pot relua activitatile uzuale imediat dupa procedura. Este ideal, totusi, sa evite efortul intens, alcoolul, dusurile fierbinti si medicamentele anticoagulante pentru 24 de ore.

“Efectul se instaleaza in 1-2 saptamani si dureaza intre 3 si 6 luni, cu variatii individuale in functie de intensitatea transpiratiei inainte de procedura, sex (efectul la barbati poate dura mai putin decat la femei), si factorii favorizanti care agraveaza transpiratia precum fumatul, obezitatea, anxietatea. In cazul in care injectiile sunt oprite dupa o perioada, transpiratia revine la normal, insa nu este accentuata ca urmare a tratamentelor anterioare cu toxina botulinica”, explica domnul doctor Laurentiu Vladau.

Asadar, avantajele injectiilor cu toxina botulinica pentru transpiratia la nivelul axilelor sunt: eficienta, efect instalat rapid si previzibil, fara efecte adverse majore, iar dezavantajele constau in pretul relativ ridicat, nevoia de repetare a tratamentulul in medie de 2 ori pe an, usoara durere la injectare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel