Din cuprinsul articolului
Cum influențează tratamentul anticancer posibilitatea de a mai rămâne însărcinată ne explică prof. dr. Nuri Delikara, specialist obstetrică-ginecologie de la Spitalul Florence Nightingale din Istanbul, Turcia
Sandra Sălăgean
Circa 30% dintr e femeile diagnosticate cu diferite tipuri de cancer primesc vestea cutremurătoare la o vârstă la care și-ar fi pregătit viața pentru apariția unui copil. Din păcate, lupta împotriva acestei boli lasă sechele uneori ireversibile, acestea având un efect nefast și asupra acestui aspect al vieții. Adesea, tratamentul specific cancerului afectează aparatul reproducător feminin, ducând uneori chiar și la infertilitate. Din fericire, Prof. Dr. Nuri Delikara, specialist obstetrică-ginecologie de la spitalul Florence Nightingale din Istanbul, spune că alături de o echipă medicală competentă și dedicată, posibilitatea de a avea un copil după finalizarea chimioterapiei și a radioterapiei este un vis realizabil.
Prelevarea ovulelor sau criogenarea embrionară
În zilele noastre lupta pentru o viață normală și confortabilă a celui care suferă de cancer a de venit la fel de importantă c a și tratamentul bolii în sine. Un aspect de luat înseamnă al luptei împotriva maladiei est e și faptul că după „război” vor rămâne câteva sechele importante. Din păcate, foarte mult e femei nu află ac este informații decât atunci când este deja prea târziu. Iată c are sunt p așii pe c are trebuie să-i luați în considerare și pe care să-i urmați dacă este cazul. „Criogenarea embrionară și a ovulelor sunt intervenții ce pot fi făcute înainte de începerea terapiei anticancer. Pacientele ar trebui să fie informate despre aceste metode înainte de începerea tratamentului cu citostatice, radioterapie, imunoterapie etc”, explică medicul turc, Dr . Nuri D elikara. Studii realizate în SUA arată că doar 50% dintre pacienții secțiilor de oncologie sunt informați de problemele de fertilitate care apar în urma tratamentului, înainte ca acesta să fie început. Altfel spus, adesea oamenii află abia după terminarea curelor de citostatice sau a radioterapiei faptul că aducerea unui copil pe lume a devenit un proces dificil, riscant sau poate chiar imposibil.
Metode pentru păstrarea fertilității
Toți pacienții sunt sfătuiți să se informeze despre prezervarea fertilității în cazul în care își doresc un copil, în viitor. Potențialul de reproducere poate fi stabilit doar de medicul oncolog deoarece aceste metode diferă și sunt aplicabile doar în anumite cazuri, schemele de tratament fiind individuale. Metode care pot fi folosite înainte de începerea tratamentului Chimioterapia distruge țesutul ovarian și poate face ca rezerva de ovule să se micșoreze considerabil. În mod natural, rezerva de ovule s e diminuează o dată cu înaintarea în vârstă – studiile arătând că ovarele femeilor trecute de 30 de ani conțin cu peste 60% mai puține ovule decât în urmă cu 10 ani, acesta fiind și unul dintre factorii care influențează rata succesului în obținerea unei sarcini după această vârstă. Totodată, chimioterapia distruge mai multe țesuturi importante procesului de reproducere, deci o sarcină ulterioară acestui tratament trebuie pregătită temeinic din punct de vedere medical – prin analize complexe și monitorizare imagistică. După tratamentul cu citostatice, ciclul menstrual reapare în general după 3-4 luni. Reînceperea acestui proces fiziologic nu înseamnă că potențialul de reproducere a revenit la normal.
Ce teste poți face
Pentru a afla c e efecte au avut tratamentele anticancer asupra aparatului reproducător, medicii pot recomanda următoarele teste:
● Hormonul Anti-Mullerian – AMH –denumit și substanța inhibitorie mülleriană. AMH este produs de celulele stratului granulos ale foliculilor de creștere și constituie un marker ideal pentru estimarea rezervei ovariene.
● FSH și Estradiol – valorile acestora trebuie monitorizate în ziua a doua și a treia a menstruației.
● Numărul foliculilor monitorizat ecografic.
● Măsurarea volumului ovarian.
Cât timp trebuie să treacă de la tratament
Perioada ideală de recuperare a organismului după ultimul tratament cu citostatice sau cu radioterapie este calculată în funcție de vâr sta pacientului și rezerva de ovule sau analiza materialului seminal (spermograma). Ca generalitate, medicii acceptă ca fiind valabilă o perioadă de recuperare de minim cinci ani între declararea pacientului ca fiind în remisie totală până la apariția unei sarcini. Totodată, acest interval de timp poate fi s curtat dacă numărul ovulelor este mic s au există suspiciuni de degradare ireversibilă a ovarelor într -un timp mai scurt. Nu se știe dacă va afecta fătul E important ca pacienții să știe și că nu există studii clare care să dovedească influența ulterioară a tratamentelor anticancer asupra fătului, dar est e dovedit științific f aptul că perioada de „detoxifiere” naturală a organismului după chimioterapie și radioterapie, aduce doar beneficii în sarcină și asupra viitorului copil.
Sfaturi pentru bărbați
Bărbații care își doresc copii în viitor, dar urmează să treacă printr-un tratament cu citostatice sunt sfătuiți să facă un depozit de spermă. Totodată, studii medicale arată că după cinci ani de la încetarea tratamentului, lichidul seminal își revine total la normal, singura diferență fiind micșorarea numărului de spermatozoizi, proces care ar fi avut loc oricum din cauza înaintării în vârstă.
Sfaturi pentru femei
Un simplu test anual poate face diferența între viață și moarte. Este vorba despre analiza ginecologică Babeș-Papanicolau care poate detecta apariția celulelor canceroase în aparatul reproducător feminin încă din stadii incipiente. Detectat la timp, cancerul de col uterin are o rată de vindecare foarte mare, lăsând femeii șansa de a deveni mamă ulterior bolii. La pol opus se află cancerul ovarian, care este mult mai agresiv și afectează dramatic posibilitatea de a mai avea copii.