Sari la conținut

Aceste băuturi cresc riscul de cancer mamar. Un singur pahar pe zi e suficient

Consumul unui singur pahar cu băuturi alcoolice pe zi, precum bere sau vin, crește riscul de cancer de sân, informează marți EurekAlert! citând un raport publicat de Institutul American de Cercetare a Cancerului (American Institute for Cancer Research – AICR) și de Fondul Mondial pentru Cercetări asupra Cancerului (World Cancer Research Fund – WCRF).

Raportul dezvăluie de asemenea, în premieră, că exercițiul fizic intens, precum alergarea sau pedalatul cu viteză, reduc riscul de cancer de sân pre și post menopauză. Dovezile solide au confirmat o concluzie anterioară potrivit căreia activitățile sportive de intensitate moderată scad incidența tumorilor la sân apărute după menopauză, cel mai comun tip de cancer la acest nivel.

”Studiile de sine stătătoare pot fi deconcertante atunci când descoperirile oscilează”, susține medicul Anne McTiernan, principala realizatoare a raportului și expert în prevenirea cancerului la Centrul de Cercetare a Cancerului Fred Hutchinson. ”Cu acest raport cuprinzător și actual, dovezile sunt clare: stilul de viață activ, menținerea unei greutăți sănătoase pe tot parcursul vieții și limitarea consumului de alcool — aceștia sunt pașii pe care femeile trebuie să îi facă pentru reducerea riscului”, a explicat aceasta.

Raportul cuprinde rezultatele unei analize a 119 studii care au luat în considerare date de la 12 milioane de femei și 260.000 de cazuri de cancer de sân. Au fost identificate dovezi solide potrivit cărora consumul de băuturi alcoolice echivalând cu un pahar mic cu vin sau cu bere pe zi (circa 10 grame de alcool) crește cu 5% riscul de cancer de sân declanșat înainte de menopauză și cu 9% pe cel apărut după menopauză.

O porție obișnuită de băuturi alcoolice conține 14 grame de alcool.

În ceea ce privește exercițiul fizic susținut, femeile aflate înainte de menopauză care au fost cele mai active au avut un risc cu 17% mai mic de declanșare a cancerului de sân, iar la cele aflate după menopauză procentul observat a fost de 10%, în comparație cu cele persoanele de sex feminin care au fost cele mai puțin active.

Activitatea moderată, precum mersul pe jos sau grădinăritul, a fost asociată cu o reducere a acestui risc cu 13%, mai arată sursa citată.

Raportul mai arată că persoanele supraponderale sau obeze au un risc mai mare de a dezvolta cancer de sân după menopauză. De asemenea, creșterea în greutate la vârsta adultă crește această posibilitate.

Tumorile la sân reprezintă cel mai comun tip de cancer din Statele Unite, peste 252.000 de cazuri fiind înregistrate anual.

AICR estimează că unul dintre cazurile de cancer de sân din Statele Unite ar putea fi prevenit dacă femeile nu ar consuma alcool, dacă ar fi active și dacă și-ar menține o greutate sănătoasă.

”Ori de câte ori faceți activitate fizică încercați să o intensificați un pic, fie puțin mai mult, fie puțin mai tare. Faceți schimbări simple în alimentație pentru a crește gradul de protecție — înlocuiți chipsurile și crănțănelele cu vegetale precum morcovii, ardeii sau salata, iar dacă beți alcool, mulțumiți-vă cu un singur pahar sau mai puțin”, arată medicul Alice Bender din cadul AICR. ”Nu există garanții atunci când este vorba despre cancer, însă este bine de știut că se poate face ceva pentru reducerea riscului”, a completat aceasta, potrivit sursei citate.

Raportul face parte din proiectul Continuous Update Project (CUP), care monitorizează și analizează cercetările la nivel mondial privind prevenirea cancerului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel