Unele femei sunt afectate doar de bufeuri ocazionale și oboseală. Alte femei suferă de simptome atât fizice, cât și psihice. Multe femei nici nu îşi dau seama că problemele pe care le au cu sănătatea sunt de la menopauză.
Pentru unele femei, menopauza „este marcată” doar de bufeuri şi ocazional de oboseală, pentru alte persoane însă „schimbarea” poate fi marcată de un potop de simptome, scrie Daily Mail. Vestea bună este că modificări simple ale stilului de viaţă pot face mult mult mai uşoară această perioadă a vieţii pentru femei.
Şi pentru sănătatea inimii
„În general, experţii te pot ajuta să înțelegi lucrurile uneori neașteptate care se petrec în corpul la corpul tău la menopauză”, notează Daily Mail. În primul rând, o alimentaţie potrivită, însoţită de terapii de relaxare, poate ajuta la ameliorarea stresului şi anxietăţii care secondează, de obicei, menopauza. De asemenea, mişcarea este foarte importantă: „Chiar şi o scurtă plimbare de zi cu zi scurtă poate face diferenţa”, comentează Daily Mail.
Pe măsura ce hormonii femeilor au tendinţa „să o ia razna şi te apropii de menopauză”, starea de nervozitate şi tristeţe dinainte de ciclu creşte peste măsură. Luând anticoncepţionale, spre exemplu, hormonii nu vor mai suferi atâtea modificari „şi vei trece mai uşor peste perioada perimenopauzei”, după cum notează şi Woman’s Day.
Exerciţiile fizice sunt cruciale şi pentru sănatatea inimii înainte şi în timpul menopauzei. Circumferinţa taliei este foarte importantă, potrivit experţilor. Peste 88 de centimetri aducând cu sine probleme precum nivel crescut de colesterol, tensiune mare, probleme cu ovarele şi cu restul organelor interne.
Vorbeşte cu medicul despre orice problemă pe care o ai, de la palpitaţii, până la stări de greaţă, transpiraţie subită, până la dificultatea de a respira. Multe simptome specifice premenopauzei seamănă cu problemele cauzate de inimă, aşa că trebuie să discuţi cu medicul pentru a te asigura că te afli în afara oricărui pericol.
Cel putin 75% dintre femeile aflate la menopauză suferă de bufeuri, iar 20% dintre acestea sunt atât de deranjate de aceste stări încât necesita tratament. Nu multe ştiu, totuşi, că bufeurile sunt un semn bun. Un studiu realizat pe 60.000 de femei arată faptul că cele care aveau acest simptom erau cu 11% mai puţin predispuse la boli cardiovasculare faţă de restul.
Pentru ameliorarea acestui „simptom”, cel mai bine este să ai grijă la alimentele pe care le consumi. Tofu şi alte specialităţi din soia conţin estrogen natural, care face să dispară 45% din disconfort. Pe de altă parte, mâncarea iute, alcoolul (în special vinul) şi cafeina nu sunt recomandate. Încearcă să mănânci cu o felie de pâine mai puţin pe zi, mai puţină brânză, suc, sau orice alt alimente de care consideri că te poţi lipsi. Metabolismul încetineşte cu 4-5% odată la 10 ani, ceea ce nu pare mult, dar înseamnă exact 100 de calorii pe zi. Femeile pot pierde în jur de 20% din masa osoasă în perioada de dinainte de menopauză, dar dacă ai grijă să consumi suficient calciu, să faci sport în mod regulat şi să nu fumezi, cel mai probabil acest procent va scădea destul de mult.
Alungă oboseala
Dacă aceste măsuri nu funcţionează, poţi încerca o terapie cu hormoni, dar nimeni nu garantează pe deplin de consecinţele. Dr. Grace Pien, de la Universitatea din Pennsylvania, spune că somnul suficient scade neplăcerile legate de menopauză, pe lângă faptul că alungă oboseala, ameliorează pierderile de memorie, previn creşterea în greutate şi dau o stare mai bună de spirit. Contrar părerilor generale, nu hormonii sunt aceia care afectează viaţa sexuală într-un anumit moment, ci sentimentele pe care le ai faţă de partener. Studiile arată că femeile între 45 şi 55 de ani care înainte de menopauză erau fericite cu viaţa lor sexuală vor fi cu siguranţă mulţumite şi după aceea.
Potrivit specialiştilor, chiar dacă problemele pe care le provoacă menopauza sau le-ai simţit pe propria piele, acestea pot fi evitate luând câteva masuri de precautie. „Hormonii sunt aceia care fac diferenţa, aşa că atunci când se face ceva pentru ca nivelul acestora să nu se schimbe prea mult de-a lungul anilor, persoana în cauză se va simţi mult mai bine”, spun experţii.