Sari la conținut

TOP 6 probleme de sănătate JENANTE

Fie că este vorba despre transpiraţia în exces, hemoroizii sau urinatul în timpul sexului, majoritatea oamenilor se confruntă la un moment dat cu probleme de sănătate ruşinoase.

  1. Acneea la adulţi

Multe femei adulte se confruntă cu această problemă, mai exact 45% dintre femeile cu vârste între 21 şi 30 şi 12% dintre cele de 40 de ani au acnee.

Chiar daca fenomenul apariţiei coşurilor este studiat de mai bine de 10 ani, încă nu se cunosc cu exactitate cauzele declanşatoare ale acneei la adulţi.

Totuşi, în urma cercetarilor au fost depistate mai multe cauze, printre acestea numărându-se: fluctuaţiile hormonale din timpul sarcinii sau menopauzei, anumite medicamente şi istoricul familial şi genetic.

Pentru tratament sunt prescrise antiobiotice sau medicamente care conţin sulfacetamide de sodiu.

  1. Transpiraţia excesivă

Hiperhidroza este termenul medical care descrie transpiraţia în exces faţă de cea necesară în mod normal pentru reglarea temperaturii corporale.

Conform experţilor, această neplăcere apare în cazul persoanelor care au glande sudoripare hiperactive sau la cele care au alte probleme de sănătate cum ar fi bolile de inimă, cancerul, menopauza sau anxietatea.

Tratamentul medicamentos al acestei afecţiuni se face prin intermediul injecţiilor cu toxină botulinică (medicamentul Dysport) care acţionează prin blocarea funcţiei glandelor sudoripare din zona injectată.

Tratamentul chirurgical constă în chiuretarea şi aspirarea glandelor sudoripare aflate sub piele, în zona subraţelor. Operaţia seamană cu lipoaspiraţia, acţionându-se sub piele, unde se distrug glandele, precum şi rădăcinile firelor de păr. Intervenţia necesită anestezie locala şi un pansament compresiv. Rezultatele sunt permanente, fără riscul transpiraţiei compensatorii pe alte zone şi fără efecte secundare importante.

  1. Urinatul în timpul sexului

Bărbaţii nu se confruntă cu această problemă deoarece ei au o valvă care închide vezica urinară. Aceasta previne ca materialul seminal care trece prin uretră să ajungă la vezica urinară împiedicând amestecare urinei cu sperma.

Însă femeile nu au această valvă. Unii oameni de știință sunt de părere că scurgerea care apare în cazul unor femei în timpul actului sexual este de fapt ejacularea feminină.
,,Este posibil ca femeile să urineze în timpul actului sexual. Controversatul punct G se găseşte în apropierea vezicii urinare din acest motiv, femeile pot simţi nevoia să urineze în timpul sexului, mai ales dacă au o vezică urinară sensibilă”, explică medicul ginecolog elisa Ross.

  1. Repiraţia urât mirositoare

Halitoza sau respirația urât mirositoare este adesea cauzată acumulare unor bacterii în gura provenite din mâncare, uscăciunea gurii, fumatul sau bolile cronice. Această acumulare produce inflamaţii care emană un miros urât.
În multe cazuri cel mai bun mod de a combate respiratia urât mirositoare este igiena dentară corespunzătoare.  
Sunt recomandate periajul limbii şi dinţilor de două ori pe zi, folosirea aţei dentare o dată pe zi şi curăţarea profesioanală a dinţilor făcută de medicul stomatolog.

Produsele de împrospătare a rspiraţiei ca apa de gură mentolată şi guma de mestecat pot elimina temporar această problemă.  

 

5. Bolile cu transmitere sexuală

Femeile sunt mai predispuse contactării acestor boli, deoarece mucoasa vaginului este mai subţire decat cea a penisului ceea ce face ca bacteriile şi viruşii să pătrundă mai uşor.
Unele dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala sunt chlamydia, gonoreea, sifilisul, HIV / SIDA și herpesul genital, conform CDC (Centrul de Control şi Prevenţie).
Chlamydia este o bacterie care se ia prin contact sexual şi provoacă infecţii genitale. De regulă, începe să dea semne când se agravează. Netratată, poate provoca infertilitate.

„La femei se poate observa o secreţie abundentă din vagin şi durere la urinare, iar la bărbaţi, arsuri la urinare, secreţie albă şi tulbure din penis. Singura metodă de depistare este efectuarea unui test la ginecolog”, subliniază dermatologul.

Gonoreea este o infecţie bacteriană extrem de contagioasă, care poate fi transmisă prin sex vaginal, anal sau oral. Netratată, poate duce la infertilitate.

„La femei, primele simptome includ scurgeri vaginale sau rectale verzi sau galben-verzui şi o senzaţie de arsură şi mâncărimi la urinare, iar la bărbaţi, scurgeri de puroi din penis şi arsuri la urinare”, adaugă medicul. Există câteva teste care depistează bacteria, iar tratamentul se face cu antibiotice şi calmante pentru durere.

Sifilisul. În primă fază, apar în zona genitală răni deschise, ca nişte coşuri nedureroase, tari şi roşiatice. Ele dispar în două-şase săptămâni, însă, după o săptămână sau chiar şase luni, apar erupţii, febră, dureri de cap, gât, pierderea apetitului, greaţă, vărsături. „Diagnosticul se pune prin examinarea secreţiilor din ulceraţie. Se tratează cu antibiotice”, spune dermatologul.
Deşi, se consideră că prezervativele oferă cea mai bună protecție împotriva bolilor venerice medicii avertizează că acestea nu protejează şi împotriva herpesului genital.  

6. Hemoroizii

Hemoroizii sunt o afecţiune des întâlnită, aproximativ jumătate din populaţie se confruntă cu această afecţiune, conform Institului Naţional de Sănătate.
Există hemoroizi interni localizaţi în interiorul rectului și hemoroizi externi care se găsesc sub pielea din jurul anusului.

Simptomele includ adesea prurit anal, durere în timpul tranzitului intestinal, dureri anale şi sângerări
Statul mult timp pe scaun şi constipaţia sunt principalele cauze.

Pentru simptomele uşoare medicii recomandă utilizarea cremelor, unguentelor sau supozitoarelor.
În cazurile mai grave, se pot aplica şi alte tehnici precum: legarea cu benzi elastice a rădăcinii pachetelor hemoroidale, injectarea substanţelor sclerozante în hemoroizi şi coagularea cu laser.

 

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel