Sari la conținut

O simplă vitamină poate împiedica răspândirea cancerului în organism

Mai multe studii au scos la ivaeala ca vitamina D, pe care corpul uman o produce prin expunerea la soare, poate preveni cancerul.

Aceasta vitamina combate cancerul prin incurajarea diferentierii celulare, prevenind cresterea celulara, inducand apoptoza si impiedicand formarea vaselor de sange in interiorul tumorilor.
Analiza, publicata in Revista despre Cancer, arata ca 4000 IU/d de vitamina D3 pot stopa dezvoltarea cancerului, masurat cu principalul bio marker 25-hidroxicolecalciferol [25(OH)D].

Cancerul la san

Studiile despre cancerul la san au aratat ca un aport adecvat de vitamina D in sange poate reduce mortalitatea din cauza cancerului cu pana la 44%.

Astfel, femeile diagnosticate cu cancer si cu un nivel scazut de vitamina D au prezentat un risc cu 94% mai mare de a dezvolta metastaze si cu 73% mai mare de moarte in comparatie cu femeile cu un nivel normal de vitamina D.
“Doctorii ar trebui sa evidentieze importanta aportului adecvat de vitamina D, care trebuie sa fie de 40 – 60 ng/mL pentru prevenirea cancerului, si sa-si incurajeze pacientii sa-si faca regulat analize pentru vitamina D, mai ales in timpul iernii, pentru a se asigura ca au un nivel corespunzator in corp,” a spus primul autor al studiului, Sharif B. Mohr, medic generalist, de la Centrul Naval de Cercetari pentru Sanatate din San Diego.
In cazul femeilor care sunt deja diagnosticate cu cancer la san nivelul de vitamina D ar trebui sa fie de 80 ng/mL, a mai spus el pentru Medscape Medical News.

Un nivel scazut de vitamina D a dovedit nu numai ca mareste riscul de cancer la san, dar este asociat si cu tumori mai agresive si deznodaminte mai tragice.

“Desi este necesara efectuarea de studii mai aprofundate, studiile de laborator facute de noi si de alti cercetatori arata ca persoanele care prezinta risc de cancer la san ar trebui sa acorde mare atentie nivelului de vitamina D din sange si sa ia masuri pentru a corecta orice carenta,” a mai spus dr. Brian Feldman, asistent universitar de pediatrie.

Cancerul la prostata

Un studiu nou de la Scoala de Medicina Feinberg a Universitatii Northwestern sugereaza ca exista o legatura intre nivelul scazut de vitamina D si cancerul de prostata in forma agresiva. Astfel, nivelul scazut de vitamina D in sange s-a dovedit a fi un indicator evident al riscului de cancer la prostata.

Vitamina are si rol de prevenire a proliferarii si diferentierii celulelor de cancer.

Studiul transsectional de cercetare din perioada 2009-2014 a facut parte dintr-un studiu mai elaborat epidemiologic asupra a 1760 de scanari de cancer comparate cu controale facute asupra unor persoane sanatoase.
“Daca amesteci celulele de cancer la prostata cu vitamina D, rata cresterii scade, celulele devin mai putin invazive si exista o mai mare predispozitie a celulelor de catre apoptoza,” spune dr. Adam Murray, autor principal si profesor universitar de urologie, Universitatea Northwestern.

“In baza unor studii anterioare, avem dovezi ferme ca cei care nu sufera de cancer la prostata au un nivel mai ridicat de vitamina D decat pacientii diagnosticati cu cancer la prostata.”
Vitamina a imbunatatit si sanatatea oaselor, artrita reumatoida si alte tipuri de cancer.
S-a dovedit ca suplimentarea cu vitamina D3 ar putea preveni raspandirea bolii.

Alte tipuri de cancer

In combinatie cu calciu, vitamina D reduce cu pana la 77% riscul pentru orice tip de cancer la femeile aflate la menopauza.

Aceste vitamine produc E-cadherin, o substanta care formeaza celulele si le leaga impreuna pentru a preveni infiltrarea celulelor de cancer in organe si tesuturi, explica Cedric F. Garland, DrPH, de la Departamentul de Medicina Preventiva si de Familie a Universitatii din California, San Diego. “Daca nivelul de vitamina D scade, celulele din stratul epitelial al sanului nu se lipesc una de alta, iar cand o celula nu este strans lipita de cele din apropiere, celulele sale stem trec printr-o mitoza rapida,” explica Dr. Garland.

“Celulele care se reproduc cel mai rapid pot produce o clona canceroasa, care poate penetra in cele din urma membrana de baza. Daca deficienta de vitamina D se mentine, aceste celule vor ajunge in limfa, vor face metastaza la nivelul creierului, al oaselor, al plamanilor si vor ucide pacientul.”

Nu toate organizatiile medicale cad de acord asupra cantitatii optime de vitamina D. Acest lucru se datoreaza faptului ca vitamina D este produsa de corp in urma expunerii direct la soare. In functie de varsta, sex, etnie si de zona in care traieste, o persoana poate avea sau nu nevoie de suplimente.

Sunt doua forme de vitamina D: vitamina D2 (ergocalciferol) si vitamina D3 (colecalciferol). Vitamina D2 este produsa de plante, iar D3 este produsa de corp ca urmare a procesarii ei de catre ficat si rinichi, dupa expunerea directa la soare.
D3 este necesara pentru absorbtia calciului in intestine si pentru mentinerea sanatatii dintilor si a oaselor. Ajuta in acelasi timp si la modularea cresterii celulare, in functia neuromusculara si imunitara si reduce inflamatia.

Este folosita si in gestionarea bolilor cardiace, a durerilor cronice si a diabetului.
Institutul de Medicina recomanda 600IU pentru majoritatea adultilor sanatosi si 800IU pentru adultii peste de 70 de ani.

Unii experti avertizeaza ca utilizarea unor doze mari, ca in cazul tratamentului de cancer, adica intre 4.000 si 10.000 IU zilnic pot duce la deteriorarea organelor, in special a rinichilor si sistemului cardiovascular.
De aceea este important sa beneficiezi de supravegherea unui medic de specialitate, oncolog sau naturopat daca alegi sa folosesti vitamina D in scop terapeutic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel