Sari la conținut

Unele dintre cele mai sănătoase alimente cauzează cele mai multe cazuri de intoxicaţii alimentare

,,Nu vrem să descurajăm oamenii să consume aceste alimente, însă trebuie să fie foarte atenţi la modul cum le gătesc”, explică Dr. Patricia Griffin unul dintre autorii studiului.

Conform rezultatelor cercetării, spanacul şi salata verde sunt principalii vinovaţi în producerea intoxicaţiilor alimentare.  Aproximativ 1 din 5 cazuri de îmbolnăviri şi 236 de decese au fost asociate consumului de fructe şi legume, iar jumătate din numărul total al cazurilor de infecţii alimentare au fost cauzate de produse care aveau în componenţa lor aceste alimente.

Multe dintre îmbolnăvirile provocate de consumul de vegetale provin de la un norovirus care are legătură mai degrabă cu sursa de unde provin alimentele şi nu cu  alimentele în sine.

 

Toxiinfecţiile alimentare sunt afecţiuni digestive acute determinate de ingestia, o dată cu hrana, a unei toxine alimentare.

Cel mai adesea se caraterizează prin apariţia diareii,îinsoţită de dureri abdominale, greţuri, vărsături, balonare, colici abdominale, în unele cazuri dureri de cap, paloare, transpiraţii, febră

. Alimentele pot fi contaminate prin următoarele metode:
– pe parcursul procesului de preparare
– pe parcursul creşterii în cazul fructelor şi legumelor, care pot fi contaminatea dacă sunt folosite îngrăşămintele naturale sau dacă este folosită irigaţia cu apă dintr-o sursă contaminată
– prin contaminare din mediul înconjurător, cu microorganisme patogene care se pot găsi în praf, pământ, apă.

 

Pentru a evita apariţia toxiinfecţilor alimentare sunt recomandate următoarele măsuri:
– atenţie sporită în momentul în care faceţi cumpărăturile

– înainte să vă apucaţi să gătiţi trebuiă să vă spălaţi bine pe mâini
– nu este recomandată utilizarea aceloraşi recipiente pentru păstrarea şi tăierea cărnii crude şi pentru prepararea legumelor şi fructelor care vor fi consumate nepreparate termic

– dezinfectaţi ustensilele pe care le folosiţi pentru tăierea cărnii crude după fiecare utilizare
– pastraţi corect alimentele (în frigider la temperaturi mai mici sau egale cu 4 grade Celsius)

– citiţi cu atenţie instrucţiunile de pe etichetele produselor deoarece conţin informaţii despre păstrarea şi prepararea corectă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel