Barba, „ciocul”, mustața sunt elemente pe care mulți dintre bărbați le consideră esențiale pentru farmecul lor. Dar, atenție, dacă nu le „manageriați” corect, acestea se pot întoarce împotriva sănătății dumneavoastră, devenind contra-atuuri
Datorită hormonilor masculini, pilozitatea de pe fața bărbaților este mult mai bogată decât la femei. Dermatologii ne atrag atenți asupra faptului că fața nu este doar… un „suport”. Zona respectivă poate fi afectată de secrețiile excesive de sebuum – dermatită seboreică, infecții bacteriene ale firului de păr, infecții micotice, adică ciuperci, infecții parazitare. Tot la nivelul feței pot apărea boli precum lupus, psoriazis, vitiligo alopecia areata (căderea părului din barbă). Dermatita seboreică este o afecțiune foarte frecvent întâlnită. Cu un aspect mai grav la bărbat, pentru că sunt mult mai multe fire de păr în zona bărbii (pot apărea zone de roșeață, scuame, descuamări, inflamații cu senzația de mâncărime).
Cum se tratează dermatita seboreică
Tratament – boala respectivă se tratează cu soluții, loțiuni, creme, șampoane antiseboreice și foarte bine răspunde la expunerea la ultraviolete. Tratamentele și expunera la ultraviolete își vor face cu atât mai bine treaba cu cât fața este mai curată, adică bărbierită! Infecțiile bacteriene sunt în principal reprezentate de foliculita cu stafilococ. (Înseamnă coșuri- colecții de puroi, apărute la rădăcina firului de păr). Zonele cu pilozitate crescută sunt zone de elecție pentru colonizarea stafilococului. Tratamentul necesită antibiotic local și, în formele mai grave, antibiotic sistemic, mixturi și soluții antiseptice.
Ciuperci și paraziți
O patologie interesantă o reprezintă infecțiile cu ciuperci ale bărbii. Cu acestea se pot contamina la contactul cu oameni bolnavi, animale bolnave sau mediu cu ciuperci. Diagnosticul se face prin examen micologic – cu sau fără antifungigramă. De de obicei, tratamentul topic poate fi suficient uneori dacă se asociază cu smulgerea firului de păr. Infecțiile parazitare pot fi reprezentate de „demodex foliculorum” – parazit saprofit în zonele bogate în glande sebacee și diverși acarieni. În toate cazurile, dar absolut în toate cazurile de boli infecțioase, fie că sunt bacteriene, micotice sau parazitare un adjuvant al tratamentului ar fi bărbierirea. Trebuie să îndepărtezi barba.
Bolile cu mecanism autoimun
● La nivelul feței, chiar și în pielea păroasă a bărbii, pot apărea boli precum lupus eritematos cronic- boală declanșată și agravată de expunerea la lumină, care, uneori, poate evolua până la alopecie cicatricială – căderea părului și rămânerea de cicatrice.
● În cazuri mai rare, pe față pot apărea și leziuni de psoriazis, exagerbate de stres, dar de data aceasta ameliorate de expunerea la ultraviolete.
● Tot din bolile cu mecanism autoimun face și parte și vitiligo. Dacă lupus vine de latină și înseamnă ca o mușcătură de lup, vitiligo vine tot din latină, vitelus – pielea arată ca aceea a unui vițel, pătată ) –o boală în care, în special la nivelul feței, apar depigmentări atât pe piele cât și la nivelul părului.
● Pielea colorată, lipsită de fotoprotecția pigmentului natural se poate ușor arde la expunerea la soare. Aceasta fiind una dintre contraindicațiile acestor pacienți.
● Alopecia areată este pentru mulți pacienți (bărbați) o afecțiune mutilantă, ce preuspune căderea părului în insule, fără cicatrice, cu șanse mai mari sau mai mici de vindecare.
Igiena este esențială
Totuși, a avea barbă, mustață „cioculeț” nu trebuie să ne sperie. Igiena și atenția acordate acestora duc către o prezență… sănătoasă și agreabilă a purtătorilor. În cazul bolilor infecțioase miocrobiene, micotice sau parazitare, într-adevăr igiena locală este esențială. Pentru că o pilozitate mare poate ascunde diverse microorganisme – care, așa cum spuneam, pot fi bacterii, ciuperci sau paraziți. În cazul bolilor imunologice, pilozitatea de pe față nu presupune niciun risc, nu este un factor agravant, poate chiar, uneori, în anumite cazuri, oferă protecție (în cazul celor care suferă de lupus). O igienă specială, particulară, mult mai bună care se bărbierește zilnic. Bărbatul care nu are păr pe față se spală foarte ușor, are o igienă perfectă. Se rade, plus că folosirea loțiunilor de după bărbierit, care sunt pe bază de alcool, este benefică, pentur că are un efect dezinfectant. La cei care au barbă, întreți nerea unei epidereme curate și să- nătoase este mai grea. Trebuie să se spele mai cu grijă, mai cu atenție, – îți mai rămân și resturi de mâncare pe acolo”. Aceleași probleme pot apărea și în cazul mustăcioarei. Concluzia: purtați bărbi, dar aveți grijă de ele, ca să nu vă transforme farmecul în ceva neplăcut.